Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Piețele financiare trebuie să fie atente la normalizarea AMENINȚĂRILOR, în contextul instabilității geopolitice

Financial Times: Piețele financiare trebuie să fie atente la normalizarea AMENINȚĂRILOR, în contextul instabilității geopolitice

Financial Times: Piețele financiare trebuie să fie atente la normalizarea AMENINȚĂRILOR, în contextul instabilității geopolitice

Piețele financiare trebuie să devină conștiente de normalizarea unei situații marcate de riscuri, pe fondul deteriorării mediului geopolitic, notează cotidianul Financial Times, avertizând că, în noul context politic din Statele Unite, independența Rezervei Federale (Fed) ar putea fi limitată.

Wilbur Ross, specialist în tranzacții financiare și fost secretar al Comerțului în mandatul președintelui Donald Trump, își va publica memoriile, intitulate ”Riscuri și profituri” (”Risks and Returns”). Iar investitorii ar trebui să fie atenți.

În 2018, Wilbur Ross a fost abordat de Donald Trump, care era furios că președintele Fed, Jerome Powell, majorase rata dobânzilor, astfel că cerea demiterea acestuia. Ross i-a răspuns lui Trump că nu ar fi în interesul său să amenințe poziția lui Powell.

Până la urmă, Ross l-a sunat pe Powell, care însă a transmis că ”Rezerva Federală nu are obligația de a dezbate deciziile monetare cu Președinția SUA”. Prin urmare, a prevalat independența Fed.

”Șase ani mai târziu, aceasta ar putea fi o poveste veche. Sau poate că nu, întrucât evidențiază riscurile generate de eventuala victorie a lui Trump în noiembrie. Mai evidențiază ceva: gradul în care piețele financiare sunt bântuite de un fenomen denumit «normalizarea devianței»”, afirmă editorialistul Gillian Tett, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Piețele financiare trebuie să fie atente la normalizarea amenințărilor”.

În ultimele săptămâni, valoarea activelor financiare a crescut pe piețele internaționale, inversând tendințele de la începutul lunii august. Situația reflectă optimismul asociat ieșirii line a economiei americane din criză.

”Însă paradoxul este că această seninătate se menține chiar dacă riscurile continuă să se acumuleze. Un nou val de probleme geopolitice amenință să afecteze rețelele de aprovizionare și să genereze mai multe războaie în următoarele luni. Iar alegerile din SUA probabil vor produce, în cel mai bun caz, incertitudine politică profundă, iar, în cel mai rău caz, conflict intern”, subliniază editorialistul.

Trump amenință independența Fed, iar datoria suverană a SUA este în creștere

Problema nu este doar ce ar face Trump cu Rezerva Federală, ci se referă și la potențialele acțiuni ale echipei sale de scădere a valorii dolarului și de a implementa reduceri fiscale, care ar amplifica datoria suverană, aflată deja la nivelul de 4.000 de miliarde de dolari.

Victoria Kamalei Harris ar furniza mai multă continuitate politică, dar planurile sale economice ar putea majora datoria externă cu 2.000 de miliarde de dolari. În plus, există riscul enorm ca, în cazul în care Harris ar avea o victorie la scor strâns, să fie contestată puternic prin proteste, acțiuni legale și chiar violențe.

Investitorii vor încerca să se adapteze noii realități

”În ultimii ani, investitorii s-au confruntat cu o serie de șocuri interne și internaționale care aproape că au început să se normalizeze. (…) Dacă șocurile vor continua, investitorii vor începe să se protejeze de scenariile din această toamnă. Apoi, se vor întreba ce șocuri deviante încep să se normalizeze. Amenințările asupra independenței Fed ar putea fi doar începutul”, concluzionează editorialistul Gillian Tett.

Foto: Profimedia

Citește și:

Directorul TELEGRAM a evocat, imediat după reținere, legături cu MACRON și a cerut contactarea unui apropiat al președintelui Franței

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și