Financial Times: ”Prietenia” economică dintre China și Rusia riscă să genereze ȘOCURI la nivel global /Beijingul vrea limitarea influenței SUA

Financial Times: ”Prietenia” economică dintre China și Rusia riscă să genereze ȘOCURI la nivel global /Beijingul vrea limitarea influenței SUA
Publicat: 16/05/2024, 07:30

Relațiile comerciale dintre China și Rusia s-au intensificat în ultimii ani, pe fondul sancțiunilor impuse de Occident Moscovei din cauza invaziei militare în Ucraina, iar ambițiile geopolitice ale Beijingului sunt tot mai mari, vizând limitarea influenței SUA, ceea ce riscă să producă unde de șoc în întreaga lume, comentează cotidianul Financial Times.

”Blocate în relațiile tradiționale cu partenerii europeni din cauza sancțiunilor occidentale, companiile ruse s-au orientat spre China. Săptămâna aceasta, în contextul vizitei programate joi și vineri de președintele Vladimir Putin la Beijing, pentru întâlnirea cu Xi Jinping, «prietenia» primilor doi lideri ai lumii autocrate va fi afișată din nou. Relațiile economice bilaterale sunt în creștere, dar sunt expuse presiunilor generate de sancțiunile occidentale (…)”, notează cotidianul Financial Times.

”China este cel mai important partener al Rusiei în acest moment, cumpărând mărfuri și furnizând produse, inclusiv piese pentru echipamentele de pe câmpul de luptă”, explică Elina Ribakova, analist la Institutul Peterson pentru Relații Economice Internaționale.

China vrea remodelarea relațiilor globale, în detrimentul SUA

Conform experților, intensificarea relațiilor comerciale reprezintă cel mai clar semnal despre dorința Chinei de reconfigurare a relațiilor globale în avantajul său, în detrimentul Statelor Unite.

”A doua economie ca mărime din lume pretinde că este principalul partener comercial pentru 120 de țări, având relații indiferent de linia politică. Acest fapt îi conferă un rol tot mai mare în economiile a numeroase țări, inclusiv cele care se opun alianței occidentale, precum Rusia, Belarus, Iran, Coreea de Nord și Venezuela”, subliniază Financial Times.

”China este indiferentă față de caracterul regimurilor politice și situația drepturilor omului din țările partenere în Sudul Global, precum Rusia, Iran sau Venezuela”, afirmă Philipp Ivanov, fondatorul programului China-Rusia al Centrului pentru Analize despre China.

China și Rusia construiesc o lume multipolară în care influența SUA să scadă

Beijingul anticipează o competiție și o confruntare pe termen lung cu Occidentul, astfel că face investiții în națiunile neafiliate blocului occidental, atrage atenția Philipp Ivanov.

”Lumea paralelă a Chinei începe să se contureze”, apreciază, la rândul său, Richard McGregor, expert la Institutul Lowy din Sydney.

”Susținerea pe care Rusia o primește din China, coroborată cu abordarea pragmatică a multor țări evidențiază limitele puterii economice occidentale”, notează Temur Umarov, expert la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

Statele Unite au amenințat cu sancțiuni băncile chineze și companiile care oferă susținere Rusiei pentru invazia în Ucraina. Exporturile chineze în Rusia au scăzut cu circa 16% în martie și cu 13,5% în aprilie, raportat la nivel anual.

”China crede că relațiile cu Statele Unite se vor deteriora oricum, indiferent dacă obține Biden un nou mandat sau dacă va câștiga Trump. Nu pot controla acest lucru, dar pot controla rapiditatea deteriorării relațiilor. De aceea, încearcă să susțină Rusia cât mai atent, menținând limite asupra exporturilor, pentru a le arăta americanilor acest lucru”, explică Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin.

Prin relațiile cu Rusia, China obține acces la resurse naturale și la noi rute de transport, la distanță de culoarele din zona Indo-Pacifică, vulnerabile presiunilor SUA. Iar Kremlinul nu pare a fi deranjat de creșterea dependenței de China.

”Intenționat sau printr-un cumul de circumstanțe, China și Rusia încearcă să creeze o lume multipolară, iar principala caracteristică a acestei lumi ar fi că puterea Statelor Unite ar fi diluată”, subliniază analistul Philipp Ivanov, fondatorul programului China-Rusia al Centrului pentru Analize despre China.

Foto: Profimedia

Citește și:

„Portul Constanța reprezintă cea mai eficientă rută de transport comercial” / Planurile lui Sorin GRINDEANU pentru Portul Constanța

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×