Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Problemele economiei SUA ar putea opri EUFORIA campaniei Kamalei Harris /Inflația s-a intensificat în Administrația Biden

Financial Times: Problemele economiei SUA ar putea opri EUFORIA campaniei Kamalei Harris /Inflația s-a intensificat în Administrația Biden

Financial Times: Problemele economiei SUA ar putea opri EUFORIA campaniei Kamalei Harris /Inflația s-a intensificat în Administrația Biden

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, nu poate miza pe relansarea semnificativă a economiei Statelor Unite înaintea scrutinului prezidențial din noiembrie, iar actuala conjunctură, marcată de inflație, încetinirea activităților economice și fluctuațiile burselor, ar putea întrerupe euforia asociată noului candidat al Partidului Democrat, comentează cotidianul Financial Times.

Jesse Kozora purta cu mândrie o banderolă a campaniei Kamalei Harris la un eveniment derulat miercuri în Detroit. Angajatul companiei General Motors, în vârstă de 42 de ani, crede că Harris îl va învinge pe adversarul său republican, Donald Trump, în scrutinul prezidențial din noiembrie, dar este îngrijorat de starea economiei SUA, de turbulențele burselor și de creșterea costurilor de trai.

”Cred că economia se va prăbuși, acest lucru s-ar putea întâmpla înaintea alegerilor”, a declarat Jesse Kozora, notând că inflația are deja impact semnificativ.

”Tot mai multă lume este foarte atentă la ce cumpără, selectând atent produsele”, subliniază Kozora.

Chiar dacă piețele bursiere tind să își revină după scăderile generate de problemele financiare ale Japoniei și de datele slabe de pe piața muncii din SUA, Kozora se teme că Harris ar putea să nu poată miza pe îmbunătățirea mediului economic înaintea alegerilor.

Analist: Harris beneficiază încă de elanul inițial, dar economia revine ca temă centrală

Kevin Madden, strateg politic republican la Grupul Penta și fost consilier de campanie al lui Mitt Romney în 2012, crede că Harris beneficiază încă de euforia asociată lansării candidaturii la funcția de președinte în iulie, însă problemele economice vor reveni curând în centrul campaniei electorale.

”Aceasta încă este o cursă în care elementele de bază, precum percepțiile asupra economiei și asupra direcției țării, au efecte asupra candidatului care este în funcție în acest moment. Provocarea pentru Harris va fi de a se detașa de eticheta asociată actualei Administrații și de a prezenta idei distincte în sensul combaterii inflației și relaxării situației pe piața muncii”, argumentează Kevin Madden.

Harris este criticată deja pentru situația economică a Administrației Biden

”Kamala Harris este criticată deja de adversari din cauza creșterii costurilor de trai în timpul Administrației Joe Biden, deși inflația a scăzut constant după atingerea vârfului de 9,1% în iunie 2022. Intensificarea problemelor pe piața muncii sau persistența turbulențelor pe burse ar genera condiții economice mult mai dificil de gestionat de Harris și de consilierii ei”, notează editorialistul James Politi, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Ar putea opri economia SUA euforia campaniei lui Harris?”.

Harris încearcă să se detașeze de rezultatele Administrației Biden

Kamala Harris și-a completat recent echipa prin numirea în postul de consilier politic a lui Brian Nelson, un oficial din cadrul Departamentului Trezoreriei, și prin aducerea lui Gene Sperling, consilier al foștilor președinți Joe Biden, Barack Obama și Bill Clinton, pentru stabilirea liniei economice.

În timp ce Casa Albă a insistat că rămâne ”foarte atentă” în privința burselor și că, în pofida ”volatilității, economia este rezilientă”, Harris a părut să adopte o poziția diferită, admițând problemele generate de majorările prețurilor.

”Deși economia noastră este bine-poziționată din multe puncte de vedere, prețurile sunt în continuare mari. Știu acest lucru”, a spus Harris, în cursul unui miting electoral desfășurat în Michigan.

”Trump slăbește economia pentru a-și consolida controlul”, a afirmat, la rândul său, Tim Walz, selectat de Harris pentru a fi vicepreședinte.

Mulți politicieni din Partidul Democrat sunt preocupați de situația economică și au criticat Rezerva Federală (Fed) pentru că a așteptat prea mult până la reducerea dobânzilor de la nivelul actual, cuprins între 5,25% și 5,5%. Cu toate acestea, Casa Albă a insistat că trebuie protejată independența Fed.

”Se observă clar încetinirea pieței muncii, în spatele căreia se află Fed. Soluția este la Fed”, a declarat Bharat Ramamurti, fost consilier în cadrul Președinției SUA în Administrația Biden.

Fed a semnalat că ar putea începe scăderea dobânzilor în septembrie, ceea ce ar putea relaxa piața muncii și ar putea oferi anumite rezultate bune înaintea alegerilor din noiembrie. Oricum actualele turbulențe de pe burse au contribuit deja la reducerea ratelor bancare.

În Michigan, Jesse Kozora este încrezător în locul de muncă de la GM, deși nu este la fel de sigur în privința economiei. ”Este fluctuantă”, a subliniat el.

Foto: Profimedia

Citește și:

Moscova continuă eforturile de respingere a INCURSIUNII ucrainene /Rusia bombardează masiv Ucraina

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele