Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Războiul lui Elon Musk contra aliaților SUA /EUROPA trebuie să afle urgent dacă acesta este mesajul lui Trump

Financial Times: Războiul lui Elon Musk contra aliaților SUA /EUROPA trebuie să afle urgent dacă acesta este mesajul lui Trump

Financial Times: Războiul lui Elon Musk contra aliaților SUA /EUROPA trebuie să afle urgent dacă acesta este mesajul lui Trump

Țările din Europa trebuie să afle urgent dacă antreprenorul Elon Musk vorbește în numele președintelui-ales Donald Trump, pe fondul criticilor care au vizat țările europene în ultima perioadă, comentează cotidianul Financial Times.

”America nu l-a ales pe Elon Musk, dar, cu toate acestea, el acționează ca și cum ar fi co-președinte de facto cu Donald Trump. Musk a început să lanseze o serie de atacuri pentru a cere schimbări de regim în democrații aliate. A afirmat constant că doar partidul Alternativă pentru Germania (AfD) poate salva Germania în alegerile de luna viitoare. Cere demiterea Guvernului laburist condus de Keir Starmer în Marea Britanie. I-a întrebat pe cei 211 milioane de urmăritori pe care îi are pe platforma X dacă «America ar trebui să elibereze cetățenii britanici de guvernul lor tiran»”, scrie Edward Luce, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Războiul lui Musk contra aliaților Americii”.

Ar fi o ignorare a realității să se afirme că nu există precedent pentru o relație apropiată între președintele Statelor Unite și cel mai bogat om din lume. În plus, trecutul este plin de situații în care Statele Unite se amestecă în politicile altor țări.

Europa trebuie să afle urgent dacă Musk vorbește în numele lui Trump

”Problema cu care se confruntă acum guvernele de la Berlin, Londra și probabil Paris este cum să răspundă acestei noi amenințări. Musk vorbește în numele lui Trump? Dacă este așa, Occidentul este ca și mort. Sau doar testează apele? Acest lucru le-ar oferi capitalelor occidentale un scop în exploatarea disensiunilor dintre Trump și Musk. Răspunsul probabil că este o combinație între cele două variante”, subliniază autorul.

”La fel de semnificativ este ceea ce Musk nu spune. Deși bombardează Germania și Marea Britanie cu declarații abuzive, tăcerea lui Musk despre Rusia și China vorbește mai puternic. Musk nu a criticat niciodată deschis situația deținuților politici din acele autocrații”, notează autorul.

”În acest context, partea europeană a alianței transatlantice se confruntă cu o călătorie fără hărți. Europa a avut mereu obiceiul de a spera la ce este mai bine. De data aceasta, ar trebui să se pregătească de ce este mai rău”, concluzionează editorialistul Edward Luce.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Zuckerberg va colabora cu Trump pentru apărarea companiilor americane /„Europa instituționalizează CENZURA”

WSJ: Statele Unite și regimul taliban din Afganistan poartă discuții despre un potențial schimb al deținuților

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și