Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Statele Unite relaxează restricțiile tehnologice, pentru avansarea pactului AUKUS și contracararea CHINEI

Financial Times: Statele Unite relaxează restricțiile tehnologice, pentru avansarea pactului AUKUS și contracararea CHINEI

Financial Times: Statele Unite relaxează restricțiile tehnologice, pentru avansarea pactului AUKUS și contracararea CHINEI

Statele Unite au început relaxarea restricțiilor în relațiile de cooperare cu Marea Britanie și Australia în materie de tehnologie sensibilă, eliminând barierele existente la nivel trilateral, în efortul de a contracara China în zona Indo-Pacifică, notează cotidianul Financial Times.

Departamentul de Stat de la Washington va modifica Reglementările privind Traficul Internațional de Arme, pentru a facilita transferul de tehnologie militară către Marea Britanie și Australia, aliați în cadrul grupului AUKUS, care se va axa pe colaborarea pentru construcția de submarine cu propulsie nucleară. În noul context, Marea Britanie și Australia nu vor mai avea nevoie de licențe pentru a obține tehnologie, în relațiile de cooperare industrială militară cu SUA.

SUA, Marea Britanie și Australia intensifică acțiunile de contracarare a Chinei

”Aceste reforme esențiale vor revoluționa comerțul în domeniul apărării, inovarea și cooperarea, facilitând colaborarea în ritmul și amploarea necesare pentru a face față circumstanțelor strategice provocatoare”, afirmă Richard Marles, ministrul australian al Apărării.

Un oficial de la Londra a catalogat modificările ca fiind ”un acord important”, întrucât va permite ”Marea Britanii, Australiei și Statelor Unite să fie cât se poate de competitive cu Administrația Chinei”.

”Marea Britanie și Australia au cerut de mulți ani Statelor Unite să relaxeze restricțiile. Efortul a devenit urgent după semnarea acordului AUKUS, care necesită un nivel fără precedent de cooperare și schimb de informații”, subliniază cotidianul Financial Times.

Oficialul britanic, care a preferat să rămână anonim, a precizat că în primul rând vor fi eliminate restricțiile în privința tehnologiei propulsiei nucleare, pentru a facilita construirea unor submarine militare. În a doua etapă, ar urma să fie eliminate barierele comerciale în privința motoarelor rachetelor hipersonice și sistemelor de inteligență artificială.

Reformele au devenit posibile după ce Marea Britanie și Australia au efectuat modificări în regimul de exporturi, pentru a convinge Washingtonul că tehnologia va rămâne protejată.

China contestă parteneriatul AUKUS și cere garanții strategice

Australia, Marea Britanie și Statele Unite au stabilit să transfere o flotă de opt submarine cu propulsie nucleară și convenționale în Australia până în 2050, în cadrul programul AUKUS. Însă Administrația de la Beijing a cerut Washingtonului să nu avanseze cooperarea cu Londra și Canberra în privința construirii de submarine nucleare până nu vor fi stabilite garanții de menținere a echilibrului strategic.

”Programul subminează eforturile de menținere a păcii regionale și a securității”, a declarat Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

La începutul lunii august, Statele Unite și Australia au inițiat discuții la nivel înalt axate pe contracararea ”comportamentului coercitiv” al Chinei și pentru avansarea proiectului submarinelor nucleare în cadrul grupului AUKUS, care include și Marea Britanie, iar Washingtonul vrea intensificarea cooperării în materie de securitate cu partenerii din zona Asia-Pacific.

Beijingul a criticat constant alianța de securitate creată de Statele Unite și Marea Britanie cu Australia (AUKUS), avertizând că va riposta prin măsuri simetrice la intensificarea prezenței militare occidentale în zona Asia-Pacific. La rândul său, Washingtonul contestă prezența militară chineză în Marea Chinei de Est și în Marea Chinei de Sud. Relațiile dintre SUA și China sunt afectate de criza separatistă din Taiwan și de tensiunile comerciale.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul Israelului și SUA condamnă violențele coloniștilor evrei din Cisiordania /UE amenință oficialii israelieni cu SANCȚIUNI

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și