Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Statele Unite vor oferi Ucrainei un pact de securitate, pe fondul accentuării TENSIUNILOR bilaterale

Financial Times: Statele Unite vor oferi Ucrainei un pact de securitate, pe fondul accentuării TENSIUNILOR bilaterale

Financial Times: Statele Unite vor oferi Ucrainei un pact de securitate, pe fondul accentuării TENSIUNILOR bilaterale

Statele Unite se apropie de semnarea unui nou acord de securitate cu Ucraina, pentru a transmite un semnal clar de susținere Kievului, pe fondul tensiunilor bilaterale, afirmă surse citate de cotidianul Financial Times, în timp ce unii oficiali ucraineni evocă cea mai amplă deteriorare a relațiilor de la începerea invaziei militare ruse.

Un pact de securitate cu Statele Unite ar cel mai semnificativ acord al Ucrainei dintr-o serie de înțelegeri cu națiuni membre NATO care conțin angajamente de sprijin pe termen lung, inclusiv instruire militară, schimb de informații și asistență economică.

Frustrarea președintelui Volodimir Zelenski în legătură cu omologul său american, Joe Biden, a fost evidențiată acum câteva zile, când liderul de la Kiev a afirmat că decizia politicianului american de a participa la un eveniment electoral în locul summitului de pace organizat de Ucraina pe 15-16 iunie ”nu demonstrează o atitudine puternică”.

”Suntem într-o relație care a atins cele mai distante puncte de la începerea războiului. Este foarte tensionată”, a declarat un oficial ucrainean, sub protecția anonimatului.

Biroul președintelui Zelenski le-a cerut oficialilor ucraineni să îi critice pe președinții Statelor Unite și Chinei, Joe Biden și Xi Jinping, dacă nu participă la reuniune.

Cu toate acestea, conform unor oficiali americani, înaintea summitului de pace organizat de Ucraina în Elveția, Zelenski și Biden ar urma să semneze un acord bilateral de securitate, cu ocazia reuniunii Grupului G7, programată în iunie în Italia.

Proiectul acordului de securitate a fost negociat timp de câteva săptămâni, pe fondul intensificării tensiunilor bilaterale.

Relațiile dintre Washington și Kiev s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Congresul american a asistenței pentru Ucraina, din cauza lipsei unei perspective clare de integrare a Ucrainei în NATO și din cauza refuzului Administrației Biden de a permite folosirea armamentului american pentru atacarea pozițiilor din Rusia.

Washingtonul a condamnat atacurile lansate în ultima săptămână de armata ucraineană asupra unor radare din sistemul nuclear ale Rusiei, în contextul riscurilor escaladării conflictului.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Sebastian Burduja, proiecte pentru TRANSFORMAREA Bucureștiului în capitală cultural-europeană: „Creșterea bugetului, consolidarea sălilor de teatru”

 

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și