Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Țările est-europene joacă dur după Brexit

Financial Times: Țările est-europene joacă dur după Brexit

Financial Times: Țările est-europene joacă dur după Brexit
Marea Britanie se va confrunta cu o Europă de Est determinată și aflată în defensivă în cadrul negocierilor privind ieșirea din UE a Regatului Unit, în condițiile în care țări precum Polonia sau Slovacia sunt hotărâte să lupte pentru drepturile migranților est-europeni din Regat, notează jurnaliștii de la Financial Times.

Liderii statelor din Europa răsăriteană susțin că menținerea beneficiilor și privilegiilor pentru cetățenii care trăiesc și muncesc în Marea Britanie va fi una dintre priorități în cadrul negocierilor privind părăsirea blocului comunitar de către Regat. Totodată, aceștia au avertizat că vor folosi dreptul de veto pentru a respinge orice propuneri ca Marea Britanie să își recâștige beneficiile comerciale în lipsa unei libertăți depline a circulației.

Dorința alegătorilor britanici ca imigrația să fie mai atent controlată a fost unul dintre principalele aspecte folosite de tabăra favorabilă Brexit-ului.

„Pentru guvernul polonez, cea mai importantă problemă va fi soarta cetățenilor polonezi care trăiesc în Marea Britanie. Vom încerca să negociem în așa fel încât ei să își păstreze privilegiile pe care le-au primit atunci când au ajuns acolo”, a declarat premierul polonez Beata Szydlo.

Diplomați din Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria, cele patru state membre al Grupului de la Vișegrad, ar putea negocia cu Marea Britanie ca un întreg bloc, potrivit declarațiilor unor oficiali.

Și România va fi activă în cadrul acestor negocieri, a promis președintele Klaus Iohannis vineri, după ce au fost anunțate rezultatele referendumului privind apartenența Marii Britanii la UE. În condițiile în care alte state din Europa de Est au început deja să facă demersuri în acest sens, în cazul României nu este clar deocamdată cum se vor purta aceste negocieri, scrie sursa.

În acest context, Polonia a inițiat crearea unei Adunări interparlamentare care să includă țările Grupului de la Vișegrad plus Ucraina și România, informează Ukraine Today.

„Vrem să le propunem partenerilor noștri cehi și ungari să înființăm o Adunare interparlamentară nu doar în formatul celor patru țări (din Grupul de la Vișegrad), ci care să includă și Ucraina și România”, a anunțat președintele Seimului (Parlamentul polonez), Marek Kuchcinski.

Acesta susține că țările din regiunea Carpaților ar trebui să-și consolideze cooperarea pentru a dezvolta infrastructura și a îmbunătăți situația economică din regiune.

Autor

Citește și