Atacul care l-a vizat pe Donald Trump, fost președinte și candidat în scrutinul prezidențial din SUA, i-a șocat pe mulți americani, care însă nu au fost neapărat surprinși, ținând cont de faptul că sunt familiarizați cu atmosfera înfricoșătoare dintr-o națiune puternic polarizată.
”Când un individ de 20 de ani l-a împușcat și aproape că l-a ucis pe Donald Trump sâmbătă după-amiază, în cursul unui miting electoral desfășurat în Butler, Pennsylvania, americanii au fost șocați, dar nu neapărat surprinși. Care a fost motivația lui Thomas Crooks de a încerca să îl asasineze pe fostul președinte rămâne subiectul investigației. Însă atmosfera în care a acționat Crooks a devenit înfricoșător de familiară. Simpatizanții politici au retorici dure, percep cealaltă parte ca fiind mai puțin umană și mizele ca fiind existențiale. Tensiunile apar pe rețelele de socializare online, într-o nouă generație de publicații și chiar în comitetele școlare sau în ședințele consiliilor locale (…). Unul dintre puținele lucruri rămase normale într-o națiune polarizată este că orice nou standard scăzut va fi urmat de ceva mai rău și, eventual, de violență”, constată editorialistul Joshua Chaffin, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.
”Aspectul curios al vremurilor noastre este că părem să implodăm atunci când nimic nu ar genera acest nivel de criză. Este o stare de anticipare intensă a ceva rău. Această tentativă de asasinat era eminamente predictibilă”, afirmă istoricul Jeremy Varon, care a scris pe larg despre tumultul vieții americane în anii 1960.
Consultantul politic Frank Luntz, specialist în sondaje de opinie, a descris Statele Unite ca fiind ”o țară agitată și iritată în acest moment”, avertizând că situația se va înrăutăți. Un sondaj publicat în aprilie arată că 20% dintre americani cred că violența ar fi necesară pentru readucerea țării la normalitate.
Pe fondul unui scenariu de neconceput, referitor la situația în care Trump ar fi fost ucis, liderii politici au lansat apeluri la calm.
”Acesta este momentul în care avem cu toții responsabilitatea de a scădea temperatura”, a declarat Josh Shapiro, guvernatorul democrat al statului Pennsylvania.
Un mesaj asemănător a transmis președintele Joe Biden.
”Însă, cu mai puțin de patru luni rămase înaintea unui scrutin descris de ambele părți ca fiind existențial pentru țară, există puține argumente să credem că atmosfera se va relaxa. Discursurile spectaculoase ale lui Trump au avertizat constant susținătorii că sunt pe cale să piardă țara în favoarea unui grup de socialiști violenți, iar acest lucru s-a întâmplat înaintea atacului armat. Iar Biden, care are oricum o poziție slăbită, a încercat să genereze energie prin schimbarea atenției înapoi spre amenințarea generată de Trump”, concluzionează editorialistul Joshua Chaffin.
Foto: Profimedia
Citește și:
TRUMP salută decizia instanței din Florida și cere abandonarea tuturor proceselor care îl vizează