Financial Times: Trump are nevoie de concesii din partea lui PUTIN /Acestea ar putea apărea

Publicat: 15 11. 2024, 07:30

Donald Trump, președintele-ales al SUA, a semnalat că vrea o soluție rapidă de oprire a războiului Rusiei cu Ucraina, fiind dispus să cedeze teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă, dar este foarte probabil ca liderul american să îi ceară concesii președintelui rus, Vladimir Putin, notează Rose Gottemoeller, profesor la Universitatea Stanford și fost adjunct al secretarului general NATO, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times.

În campania electorală, Donald Trump a afirmat că va opri războiul din Ucraina în 24 de ore. În septembrie, vicepreședintele-ales, James D. Vance, a început să prezinte idei despre acest plan: împărțirea Ucrainei, cu teritoriile din estul țării oferite Rusiei și excluderea posibilității integrării în NATO. Alți experți republicani au prezentat idei similare, având poziții mai moderate pentru NATO: integrarea Ucrainei ar urma să fie amânată definitiv.

Aceste idei intră direct în contradicție cu planul de pace al președintelui Volodimir Zelenski, dar, în mod categoric, vor fi pe placul președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Se asemănă foarte mult cu ideile lui de oprire a războiului, constată Rose Gottemoeller, profesor la Universitatea Stanford și fost adjunct al secretarului general NATO, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times.

”Însă este crucial ca Trump să se gândească bine la termenii negocierilor. Putin vrea să aplice o înfrângere zdrobitoare Ucrainei și, prin aceasta, partenerilor din NATO, inclusiv Statelor Unite. La fel ca mulți alți lideri ruși din istorie, Putin preferă jocurile cu miză zero: eu câștig, tu pierzi. Nu există o soluție favorabilă pentru ambele părți, câștigătorul ia totul”, subliniază Rose Gottemoeller.

Dar situația nu trebuie să fie neapărat așa. Trump are oportunitatea de a modifica dinamica negocierilor, întrucât Putin are motive să stimuleze îmbunătățirea relațiilor Rusiei cu SUA.

”Președintele Rusiei vrea să revină pe scena globală, alături de liderul SUA, ceea ce i-ar îmbunătăți poziția atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Are nevoie și de relaxarea sancțiunilor care afectează puternic economia Rusiei. Prin urmare, Trump poate cere concesii. Dacă vor fi concepute inteligent, nu va fi imposibil ca Putin să le ofere”, argumentează specialistul.

Statut special pentru teritoriile ucrainene ocupate de Rusia

În primul rând, chiar dacă teritoriul Ucrainei se va modifica, Statele Unite ar trebui să propună un acord similar cu cel prin care a fost stabilit statutul Germaniei de Vest după al II-lea Război Mondial. A fost susținută integritatea teritorială a Germaniei, iar desprinderea landurilor din est nu a fost considerată permanentă. În mod similar, chiar dacă Ucraina ar pierde teritorii, pierderea nu ar trebui considerată permanentă.

Oferirea de perspective pentru admiterea Ucrainei în NATO

În loc de a accepta amânarea pe termen nedeterminat a admiterii Ucrainei în NATO, SUA ar putea propune un proces pe termen nedeterminat de integrare a țării în Alianța Nord-Atlantică. Între timp, SUA și aliații din NATO ar trebui să inițieze negocierile pentru aderarea Ucrainei, în paralel cu cele pentru integrarea europeană.

Negocieri pentru stabilitate strategică

Donald Trump ar putea pune și condiția ca Rusia să accepte negocieri asupra controlului armamentului nuclear și a stabilității strategice. Putin a suspendat negocierile până când Statele Unite și aliații din NATO vor renunța la asistența pentru Ucraina. Washingtonul trebuie să insiste pentru continuarea asistenței pentru Kiev, dar să ceară și negocieri cu Moscova pentru stabilitate strategică.

”Chiar dacă lui Putin nu-i va plăcea să renunțe la condițiile sale, are interesul clar de a face ceva bun pentru Trump. Reluarea negocierilor strategice l-ar costa puțin la nivelul capitalului intern, dar l-ar propulsa din nou pe scena mondială. Pentru Trump, două acorduri – pacea în Ucraina și un nou acord nuclear – i-ar consolida reputația de negociator și pacificator. (…) Dar lucru cel mai important este ca Trump să se asigure că nu pierde în negocierile cu Putin pe tema Ucrainei. (…) Nu vrea nimeni să iasă din acest război printr-o înfrângere zdrobitoare”, concluzionează Rose Gottemoeller.

Foto: Profimedia

Citește și:

Rusia consideră că victoria lui TRUMP deschide posibilitatea dialogului, dar este sceptică privind schimbarea atitudinii SUA