Uniunea Europeană are cea mai avansată legislație în domeniul ecologic din lume, dar nu este pe cale să atingă obiectivele climatice, în condițiile în care progresele sunt obstrucționate de faptul că cetățenii s-au săturat de inflație și de tensiuni comerciale și urmează scrutinul europarlamentar, comentează cotidianul Financial Times.
Comisarul UE pentru Afaceri Climatice, Wopke Hoekstra, a declarat în urmă cu câteva zile că statele europene vor reduce emisiile poluante cu 51% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, nereușind atingerea obiectivului de 55%. În ultimele trei decenii, Uniunea Europeană a făcut eforturi intense pentru reducerea substanțială a emisiilor poluante.
”Eu sunt încrezător că, pe baza conversațiilor pe care le avem, vom atinge nivelul de 55%, dar mulți dintre cei prezenți aici au teme mai multe de făcut acasă”, a afirmat Wopke Hoekstra cu ocazia unei reuniuni cu miniștrii de profil din statele membre UE.
Guvernele statelor UE urmează să transmită până în iunie planurile de reducere a emisiilor poluante, dar calculele comisarului Hoekstra, bazate pe proiecte avansate deja, par optimiste. Agenția Europeană a Mediului a estimat că este probabilă o reducere cu 48% a emisiilor poluante.
Diferențele sunt esențiale, în contextul în care temperatura globală se apropie gradual de o creștere cu 1,5 grade Celsius, o limită stabilită prin Acordul Climatic de la Paris. Conform Organizației Meteorologice Mondiale, temperaturile în Europa cresc într-un ritm de două ori mai mare decât media mondială.
În obiectivele pe termen mediu, Comisia Europeană a anunțat că ritmul diminuării poluării ar trebui ”aproape să se tripleze în raport cu media reducerilor din ultimul deceniu”.
”Dar, în condițiile intensificării cursei globale pentru tehnologii ecologice, Uniunea Europeană depune eforturi de a fi în competiție și a prezenta agenda ambițioasă unui sector industrial ajuns la o stare de saturație din cauza inflației mari, a tensiunilor comerciale și a intensificării reglementărilor”, notează Alice Hancock, editorialist al cotidianului Financial Times.
”Am decis acțiunile politice, avem instrumentele necesare, trebuie să implementăm măsurile. În pofida eforturilor mari de zi cu zi, politicile climatice funcționează. Emisiile poluante sunt în scădere. Am atins obiectivele? Am făcut tot ce trebuie? Sigur că nu”, a admis ministrul austriac al Afacerilor Climatice, Leonore Gewessler.
Datele Institutului Bruegel din Bruxelles arată că Europa este în urma anumitor competitori globali în implementarea tehnologiilor necesare eliminării dioxidului de carbon. Probleme se înregistrează în industria panourilor solare, parțial din cauza furnizorilor din China.
De asemenea, există preocupări că unele companii europene ar putea fi atrase în Statele Unite, unde a fost aplicată Legea Reducerii Inflației, un program de subvenții cu valoarea totală de 369 de miliarde de dolari. Există și probleme sociale. Germania a fost nevoită să relaxeze planurile de reducere a poluării pe fondul nemulțumirilor privind interzicerea centralelor termice pe gaz.
”În contextul apropierii scrutinului europarlamentar din iunie, politicienii se tem că tehnologiile ecologice ar putea deveni un instrument de contestare utilizat de forțele de extremă-dreapta. Fermierii protestează constant față de birocrație, iar o lege de protejare a naturii riscă să fie respinsă din cauza opoziției Ungariei și Olandei”, constată editorialistul Financial Times.
Foto: Profimedia
Citește și: