Prima pagină » Știri externe » Financial Times: UE și Marea Britanie au nevoie de un nou PARTENERIAT de securitate, adaptat pericolelor geopolitice

Financial Times: UE și Marea Britanie au nevoie de un nou PARTENERIAT de securitate, adaptat pericolelor geopolitice

Financial Times: UE și Marea Britanie au nevoie de un nou PARTENERIAT de securitate, adaptat pericolelor geopolitice

Uniunea Europeană și Marea Britanie au nevoie de un nou pact de securitate, în contextul riscurilor geopolitice și pozițiilor fluctuante ale Statelor Unite în privința angajamentelor de apărare colectivă, comentează cotidianul Financial Times.

”Perspectivele obținerii de către Donald Trump a unui nou mandat de președinte al SUA au accentuat posibilitatea ca europenii să fie nevoiți să asume mai multe responsabilități pentru propria securitate. Imediat după relaxarea tensiunilor, Parisul și Berlinul vor trebui să gândească modalități de abordare provocărilor. După ani de relaxare, țările europene au rămas dependente de Statele Unite. Dar, fie că este vorba despre dezvoltarea capabilităților militare convenționale, despre mobilizarea acestora în luptă sau despre a decide ce rol pot avea armele nucleare europene în descurajarea agresiunii ruse, țările europene nu pot contracara individual aceste provocări. Și nu pot face acest lucru eficient fără Marea Britanie. Într-o eră în care amenințările se multiplică, iar resursele se reduc, capabilitățile militare și mijloacele disuasiunii nucleare fac Marea Britanie un partener indispensabil”, comentează editorialistul Anand Menon, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Însă pare improbabil ca actualul Guvern britanic să se implice în discuții substanțiale în materie de securitate cu Europa, un subiect toxic pentru politicienii conservatori. În schimb, Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, a semnalat că, dacă va ajunge la putere, cooperarea cu Uniunea Europeană va fi o prioritate în materie de politică externă, urmând să fie negociat un pact de apărare și securitate. De altfel, formațiunea de centru-stânga a semnalat și intenția de a intensifica bilateral relațiile cu Franța și Germania.

”Dar intențiile bune nu sunt suficiente, vor fi necesare decizii dificile. Starmer va trebui să stabilească ce vrea și ce este dispus să ofere în schimb. (…) Relațiile bilaterale s-ar putea să nu fie suficiente, întrucât Franța și Germania nu mai conduc activitățile europene, iar Uniunea Europeană are propriile ambiții, mai ales în privința cooperării în industria apărării. Totuși, este de neconceput ca Europa să dezvolte capacități industriale în domeniul apărării fără Marea Britanie”, subliniază editorialistul.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat competiție în relațiile bilaterale

”Brexit a introdus o dinamică a competiției în relațiile dintre Marea Britanie și UE, iar eșecurile unei părți ar putea fi considerate victorii pentru cealalată parte. O astfel de mentalitate cu miză zero nu își are locul în politicile de securitate, mai ales când riscurile sunt atât de mari. Securitatea europeană necesită o abordare matură în sensul dezvoltării unei colaborări strânse cu Marea Britanie”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Biden își prezintă PRIORITĂȚILE pentru al doilea mandat, cu propuneri de majorare a taxelor corporative și de reducere a deficitului

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și