Comisia Europeană intenționează să lanseze o investigație pentru a verifica dacă platformele online Facebook și Instagram, ale grupului Meta, depun suficiente eforturi pentru contracararea dezinformării generate de Rusia și de alte țări, afirmă oficiali din cadrul Uniunii Europene, citați de cotidianul Financial Times.
Autoritățile de reglementare suspectează că acțiunile Meta de moderare a conținutului nu sunt suficiente pentru oprirea difuzării reclamelor politice care riscă să submineze procesele electorale. Comisia Europeană ar urma să facă un anunț despre acest subiect în curând, au declarat oficiali UE, sub protecția anonimatului.
Comisia Europeană este preocupată în special de modul în care platformele din grupul Meta gestionează eforturile Rusiei de subminare a scrutinului europarlamentar. Comunicatul oficial nu va menționa Rusia, ci doar acțiunile de manipulare lansate de entități străine.
Potrivit experților UE, mecanismul companiei de a le permite utilizatorilor să semnaleze conținutul ilegal nu este ușor accesibil, astfel că nu este compatibil cu Legea UE privind Serviciile Digitale.
Noile reglementări, aprobate în aprilie 2023, includ acțiuni prin care marile platforme online sunt obligate să prezinte planurile de contracarare a dezinformării și propagandei. În cazul în care Comisia Europeană va stabili că Meta nu s-a conformat reglementărilor, grupul tehnologic american riscă sancțiuni care pot ajunge până la 6% din veniturile globale.
Procedura de investigare va fi lansată de Comisia Europeană pe baza raportului transmis de grupul Meta în septembrie, referitor la acțiunile de contracarare a riscurilor dezinformării.
Ancheta va stabili dacă platformele online Facebook și Instagram respectă reglementările privind difuzarea de conținut politic.
”Noi am instituit un proces clar de identificare și atenuare a riscurilor asupra platformelor noastre. Așteptăm continuarea cooperării cu reprezentanții Comisiei Europene și le furnizăm toate detaliile”, a declarat un reprezentant al grupului tehnologic Meta.
Foto: Profimedia
Citește și: