Financial Times: Uniunea Europeană ignoră apelurile SUA de oprire a importurilor de oțel din China
Delegația Uniunii Europene a respins, cu ocazia summitului din SUA, apelurile Administrației de la Washington de limitare a importurilor europene de oțel și aluminiu din China, o condiție a oficialilor americani pentru anularea taxelor vamale impuse de fostul președinte Donald Trump.
”Mai mult noroc data viitoare. Statele Unite nu au obținut nimic de la summitul cu UE desfășurat săptămâna trecută, eșuând în încercările de a convinge cu orice preț Bruxellesul să renunțe la oțelul din China. Cele două părți nu au ajuns la niciun acord nici măcar în privința mineralelor esențiale, ceea ce părea plauzibil”, comentează editorialistul Alan Beattie, într-un material publicat în cotidianul Financial Times.
Pentru moment, încercarea Administrației SUA de a crea un club al oțelului și aluminiului produse în mod ecologic, prin excluderea importurilor din China, stagnează. În acest context, Statele Unite vor continua suspendarea, fără a decide anularea, taxelor vamale impuse de fosta Administrație Trump exporturilor europene de oțel și aluminiu. Rezultatul era, din anumite puncte de vedere, previzibil, iar discuțiile vor continua.
”Statele Unite par să fie surprinse de opoziția exercitată de Uniunea Europeană, dar probabil că nu au fost rezolvate anumite probleme”, subliniază editorialistul Financial Times, menționând, printre cauze, disensiunile privind mecanismele creditelor de poluare și acțiunile de lobby ale industriei oțelului din SUA.
”Bruxellesul știe că s-ar putea confrunta peste 13 luni cu un nou mandat al președintelui Trump, astfel că evită să acorde prea multă credibilitate unui eventual acord care ar putea fi anulat în câteva secunde (…). De altfel, propunerea Washingtonului de a izola China nu prea are sens, ținând cont de taxele vamale contra prețurilor speculative și contra subvențiilor aplicate atât de Statele Unite, cât și de Uniunea Europeană oțelului chinez”, subliniază editorialistul.
Comunicatul final al summitului UE-SUA, la care au participat Charles Michel, președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Joseph Biden, președintele SUA, pledează pentru dezvoltarea ”relațiilor constructive și stabile” cu Administrația de la Beijing, ”ținând cont de rolul Chinei în comunitatea internațională și de amploarea economiei sale”.
Administrația de la Washington are motive suplimentare de a nemulțumire privind rezultatele summitului cu UE, în contextul în care China tocmai a dispus restricționarea exporturilor de grafit, un material utilizat pentru acumulatorii vehiculelor electrice, în ceea ce pare a fi riposta Beijingului față de acțiunea Statelor Unite de a limita accesul companiilor chineze la sisteme software de inteligență artificială.
Foto: Profimedia
Citește și: