Financial Times: Va reuși GERMANIA să furnizeze rezultate pe măsura marilor ambiții militare?
Guvernul Germaniei a început să aplice o abordare mai determinată în privința apărării, semnalând suplimentarea cheltuielilor și modernizarea infrastructurii militare, dar există preocupări asupra posibilităților de menținere a finanțării pe termen lung, comentează cotidianul Financial Times.
Baza militară Holzdorf a fost mândria Germaniei de Est, un stat comunist, fiind punct strategic pentru națiunile din Pactul de la Varșovia, adversarele NATO. Acum, este reconstruită, pentru a deveni unul dintre principalele bastioane ale Occidentului împotriva Rusiei. Pista bazei aeriene este în curs de a fi extinsă, pentru a putea permite aterizarea și decolarea tuturor tipurilor de avioane NATO. Vor fi aduse și 60 de elicoptere Chinook, precum și un sistem antiaerian Arrow, din Israel, capabil să doboare rachete balistice.
”Vor fi investiții de 500 de milioane de euro pentru noua infrastructură a bazei”, afirmă colonelul Christian Guntsch, responsabil de planul modernizării.
”Noile echipamente vor fi achiziționate prin fondul special de 100 de miliarde de euro, bazat pe credite, alocat armatei germane, devenit elementul central al noii abordări mai dure a Berlinului în materie de securitate națională. Fondul de investiții evidențiază obiectivul Germaniei de a aloca apărării cele mai multe fonduri din Europa și de a avea cea mai mare armată convențională, o forță capabilă să aloce resurse imense în scurt timp pentru a respinge un potențial război terestru brutal în apropierea granițelor”, notează cotidianul Financial Times.
Cancelarul Olaf Scholz a anunțat fondul special pentru apărare imediat după ce Rusia a lansat invazia militară în Ucraina, în februarie 2022. Angajamentul îi permite lui Scholz să atingă obiectivul de alocare a peste 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare.
Pentru anul 2024, Guvernul german intenționează să aloce 72 de miliarde de euro, dintre care 52 de miliarde provin din bugetul general, iar 19,8 miliarde dintr-un fond de investiții.
”Transformările la care am asistat începând din ianuarie 2022 au fost revoluționare comparativ cu politicile din trecut ale Germaniei”, afirmă Claudia Major, analist la Institutul german pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.
Preocupări privind menținerea finanțării pe termen lung
Însă preocupările sunt din ce în ce mai mari în privința evoluțiilor de după anul 2027, când finanțările din fondul special se vor încheia. Experții cred că Germania va trebui să aloce anual 25-30 de miliarde de euro din bugetul general pentru a menține un nivel al finanțării de peste 2% din PIB, ceea ce ar putea genera reduceri drastice ale asistenței sociale.
”Avem nevoie de o discuție amplă referitoare la sursele celor 30 de miliarde de euro suplimentare. Va trebui să existe o dezbatere despre resurse, despre modul în care sunt alocate. Impresia mea este Guvernul se teme de o astfel de discuție, de aceea o amână”, afirmă Christoph Heusgen, fost consilier al fostului cancelar Angela Merkel, în prezent directorul Conferinței pentru Securitate de la Munchen.
Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a admis că există probleme privind finanțarea, subliniind că, în lipsa unei perspective pe termen lung, armata germană nu poate face planuri de viitor.
La sfârșitul anului 2022, cancelarul Olaf Scholz a afirmat că, în curând, Germania va avea ”cea mai mare armată convențională” dintre statele NATO din Europa. Iar Oscar Pistorius a afirmat că vrea o armată ”pregătită pentru a face față unui război”.
”În urmă cu cinci ani, oamenii l-ar fi considerat pe Pistorius nebun. Acum, este cel mai popular politician din Germania”, notează analistul Christoph Heusgen.
Iar Claudia Major atrage atenția că, ”în pofida eforturilor, tot nu este suficient”.
Armata germană nu are echipamentele necesare, în contextul în care a furnizat armament Ucrainei, pentru respingerea invaziei militare ruse. Iar, pe termen lung, persistă problema fondurilor.
”Lansăm o serie de proiecte de achiziții care nu vor fi definitivate înaintea epuizării fondului special de 100 de miliarde de euro. Vom reuși să plătim pentru o parte din avioanele F-35, pentru o parte a vehiculelor de infanterie, pentru nave, dar nu pentru tot. De aceea, finanțarea trebuie să continue”, afirmă Johann Wadephul, un politician din cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU, opoziție).
Citește și: