Financial Times: Washingtonul denunță ”politicile fanteziste” ale premierului Viktor Orban și colaborarea cu Putin
Ambasadorul Statelor Unite în Ungaria, David Pressman, a criticat vehement, vineri, ”politica externă fantezistă” a premierului Viktor Orban, argumentând că pozițiile Guvernului de la Budapesta servesc intereselor Moscovei, afectând unitatea Alianței Nord-Atlantice.
Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, David Pressman a argumentat că abordarea Guvernului de la Budapesta în relațiile internaționale se bazează pe premisele ”invadatorilor imaginari” și ”ungarofobiei fanteziste”.
Aceste idei servesc scopurilor politice interne ale premierului Orban, ”dar, de fapt, sunt fantezii”, a afirmat David Pressman.
”Dacă analizăm politica externă a Ungariei, fie când sugerează dubii asupra integrării Ucrainei în UE, fie când obstrucționează eforturile de furnizare a sprijinului financiar pentru Ucraina, prin întâlnirile cu Vladimir Putin, prin opoziția față de diversificarea energiei din Rusia, prin blocarea eforturilor de închidere a platformelor din Ungaria apropiate de Kremlin – toate aceste lucruri au ceva în comun și lasă Ungaria mai izolată de partenerii din cadrul NATO și din Uniunea Europeană”, a declarat David Pressman.
”Fără dubii, toate aceste decizii politice îi sunt de folos lui Putin și afectează eforturile de menținere unității alianței noastre pentru a face față agresiunii”, a subliniat ambasadorul SUA, criticând și faptul că presa ungară afiliată Guvernului difuzează ”propaganda Kremlinului”.
David Pressman l-a acuzat pe premierul Viktor Orban și de ”participare activă” în campania electorală din Statele Unite, prin susținerea lui Donald Trump și prin apelurile pentru demisia președintelui Joe Biden.
În decembrie, Premierul Viktor Orban a blocat inițiativa Uniunii Europene de a suplimenta asistența militară pentru Ucraina cu 50 de miliarde de euro.
De asemenea, Viktor Orban cere negocieri cu Suedia înainte de a ratifica aderarea țării la NATO, dar premierul Ulf Kristersson a respins orice discuții.
Pe fondul tensiunilor bilaterale, Statele Unite au decis anularea unui tratat fiscal cu Ungaria, iar anul trecut a fost sancționată a bancă rusă din Budapesta. ”Este clar că avem instrumente și suntem pregătiți să le folosim”, a atras atenția Pressman.
Foto: Profimedia
Citește și: