Firma franceză Spanghero, aflată în centrul scandalului cărnii de cal, a anunțat vineri că a hotărât să își înceteze activitatea de comerț cu carne pentru care autoritățile alimentare i-au suspendat autorizația sanitară începând de la 14 februarie, relatează AFP.
„În urma concluziilor anchetei serviciilor veterinare, am hotărât ca de acum înainte să oprim această activitate de comerț, deoarece reprezintă doar doi la sută din cifra de afaceri a Spanghero”, a anunțat președintele companiei cu sediul la Castelnaudary (sud-vest) Barthélémy Aguerre, citat într-un comunicat remis AFP.
Societatea a decis să se concentreze asupra altor activități ale grupului – tranșarea cărnii, prepararea cărnii și cărnii tocate, fabricarea de semipreparate – care constituie „nucleul activității întreprinderii”.
Autorizația sanitară a Spanghero, suspendată în urma descoperirii de carne de cal în semipreparate, a fost restabilită luni pentru aceste activități.
Însă necesitatea efectuării unor „investigații complementare” asupra a două loturi de carne congelată l-au determinat pe ministrul Agriculturii Stéphane Le Foll să mențină măsura suspendării autorizației sanitare a activității de comerț.
Spanghero este acuzată că a revândut carne de cal drept carne de vită unor societăți care produc semipreparate pentru mărci cunoscute sau mari distribuitori.
Aceste semipreparate au fost vândute către cel puțin 28 de firme, ca Findus, și au ajuns în 13 țări europene, după care au fost retrase de la vânzare.