Firme germane ar fi ajutat Siria să-și facă arsenalul de arme chimice

Publicat: 23 01. 2015, 21:19

Der Spiegel citează în acest sens „documente de la Ministerul german de Externe” datând din 1984, declasificate recent.

Potrivit revistei, unul dintre documente evocă produse chimice utilizate în fabricarea gazului sarin. În august 2013, regimul sirian a fost acuzat că a utilizat acest gaz într-un atac soldat cu câteva sute de morți, în apropiere de Damasc.

În afară de Merck, producătorul de sticlă Schott, specialistul în materiale de laborator Kolb și grupul Heraeus (tehnologii) sunt menționați, de asemenea, de către revistă.

Der Spiegel evocă, de asemenea, Riedel-de Haën (chimie) sau compania Gerrit van Delden.

Contactate de săptămânal, Riedel-de Haën, Schott și Heraeus au declarat că nu dispun de „niciun document” despre operațiuni comerciale vechi de câțiva zeci de ani.

Merck a dat asigurări că nu a ajutat la „fabricarea de echipamente” și nu a procedat nici la „livrări de material pentru construirea de instalații (pentru fabricare de produse) chimice”.

În urma atacului din august 2013, Damascul a acceptat să-și desființeze arsenalul chimic, pentru a evita astfel o intervenție militară americană. Siria a evacuat deja, de pe teritoriul său, în total 1.300 de tone de armament chimic, iar distrugerea ultimelor instalații de producere de arme chimice urmează să aibă loc în acest an, potrivit ONU.

Der Spiegel a acuzat regimul sirian, la începutul lui ianuarie, că ar construi în secret un complex susceptibil să creeze arme nucleare, o informație care a fost dezmințită de către Damasc.