Here’s my statement and the full email chain pic.twitter.com/x050r5n5LQ
— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) 11 iulie 2017
Documentele „ar incrimina-o pe Hillary și legăturile ei cu Rusia și ar fi foarte utile pentru tatăl tău”, se arată în emailul trimis de un intermediar de încredere, care adăuga: „În mod evident, sunt informații de nivel foarte înalt și sensibile, dar este o parte a susținerii Rusiei și Administrației Rusiei pentru domnul Trump”.
Donald Trump Jr. a răspuns la email în câteva minute: „Dacă este ceea ce spuneți, mi-ar plăcea (să le primim – n.r.) spre sfârșitul verii”. După patru zile, intermediarul a scris din nou, propunând o întâlnire la New York.
Donald Trump Jr. a acceptat, explicând că probabil va merge alături de „Paul Manafort (șeful echipei de campanie)” și de „cumnatul” Jared Kushner, devenit unul dintre cei mai influenți consilieri prezidențiali.
Here is page 4 (which did not post due to space constraints). pic.twitter.com/z1Xi4nr2gq
— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) 11 iulie 2017
Întrevederea a avut loc pe 9 iunie 2016, cu avocatul rus Natalia Veselnitskaya, în Turnul Trump din New York. Potrivit cotidianului The New York Times, informațiile ar fi fost oferite de Iuri Iakovlevici Ceaika, procurorul-general al Rusiei. Ceaika este prieten cu Natalia Veselnitskaya. Interlocutorul lui Donald Trump jr. în emailuri a fost Rob Goldstone, impresar și fost jurnalist britanic. Donald Trump Jr. susține că avocatul rus nu a oferit nicio informație compromițătoare despre Hillary Clinton.
Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, coordonează investigațiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși. John Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite, a declarat, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacțiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump și oficiali ruși.
Potrivit serviciilor secrete americane, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental.