FMI avertizează asupra efectelor INTELIGENȚEI ARTIFICIALE în privința locurilor de muncă /Sunt propuse noi programe sociale și mecanisme fiscale
This browser does not support the video element.
Fondul Monetar Internațional avertizează că implementarea sistemelor de inteligență artificială riscă să genereze dezechilibre grave pe piața muncii și în sistemul financiar, ceea ce va accentua inegalitățile, astfel că îndeamnă guvernele să acționeze prin programe sociale și prin taxarea corporațiilor și a capitalului.
”Sistemele de inteligență artificială sunt implementate rapid în multe sectoare economice, de aceea, Fondul Monetar Internațional acordă o foarte mare atenție. Sunt multe aspecte pozitive, am putea avea câștiguri în materie de productivitate comparativ cu trecutul recent, ceea ce ar fi foarte bine pentru creșterea economică. Dar, pe de altă parte, acordăm atenție riscurilor”, afirmă Gita Gopinath, director adjunct al Fondului Monetar Internațional.
”Sunt riscuri asociate stării pieței muncii, pierderi ale locurilor de muncă, am observat acest lucru după criza financiară, au fost mecanisme de relansare, în contextul automatizării. Am putea asista la ceva similar, este vorba de riscuri, nu sunt predicții. Există și riscuri în materie de stabilitate financiară. Ținând cont de faptul că mandatul Fondului Monetar Internațional este de a urmări atent evoluțiile macroeconomice și problemele de stabilitate financiară, acordăm atenție sporită sistemelor de inteligență artificială”, a precizat Gita Gopinath.
Oficialul FMI propune reconfigurarea sistemelor de șomaj, pentru atenuarea impactului automatizării industriale.
”Există sisteme de asigurări sociale, dar ar putea apărea scenarii foarte perturbatoare din cauza inteligenței artificiale. Am putea fi nevoiți să regândim serios eficiența sistemelor sociale. Putem observa situația fostelor valuri de automatizare, dacă există sisteme de șomaj mai generoase poți atenua efectele negative asupra angajaților în materie de pierderi ale locurilor de muncă, iar motivul este că îți oferă mai mult timp pentru a avea o situație bună, pentru a îmbunătăți calitatea raportului între muncă și angajați prin sisteme de șomaj mai generoase. Dar există și noi tipuri de politici care pot ajuta, spre exemplu, asigurări de salarii, care îi ajută pe angajați să ajungă mai rapid la noi locuri de muncă”, a subliniat Gita Gopinath.
Oficialul FMI a salutat eforturile globale pentru taxarea corporativă și a recomandat inclusiv sisteme de taxare a capitalului.
”Noi salutăm toate eforturile la nivel mondial pentru a avea o taxă corporativă minimă, 120 de țări au fost de acord. Vrem să fie implementată mai mult, ar fi un pas în direcția cea bună. Sistemele de inteligență artificială evidențiază un alt motiv pentru care trebuie să ne pese de această tendință. Dacă ne îndreptăm spre un scenariu în care cota taxelor pentru muncă scade și mai mult, atunci importanța venitului pe capital pentru taxe și, prin urmare, pentru cheltuieli în materie de sănătate și educație devine mai critică. Trebuie să ținem cont de aceste argumente”, a insistat Gita Gopinath.
Foto: Profimedia
Citește și: