Calculele FMI scot în evidență situația gravă în care se află economia ucraineană și costul implicat de sprijinul acordat autorităților de la Kiev, care se confruntă cu separatiștii ruși din estul țării, relatează Financial Times.
Programul de finanțare în valoare de 17 miliarde de dolari a fost convenit în aprilie și se încheie în 2016.
Oficiali occidentali participanți la discuții au declarat că sprijinul pentru suplimentarea masivă a ajutorului este scăzut, în condițiile în care Kievul nu a reușit să progreseze prea mult cu reformele economice și administrative prevăzute în program.
„Nu va fi ușor. Nu sunt prea mulți bani disponibili”, a spus unul dintre oficialii participanți la discuții.
Sursele au arătat că necesarul de finanțare a crescut din cauza contracției economice de 7% și a prăbușirii exporturilor în Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din țară și scăderea rezervelor băncii centrale.
Înainte de începerea ostilităților, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul țării.
În lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit să reducă masiv bugetul sau să intre în incapacitate de plată.
De la începerea programului de asistență financiară al FMI, Ucraina a primit 8,2 miliarde de dolari, de la Fond și alte instituții financiare.
Comisia Europeană analizează acordarea unui al treilea ajutor Ucrainei, pe lângă cele 1,6 miliarde de euro (2 miliarde dolari) furnizate deja. Guvernul ucrainean a solicitat alte 2 miliarde de euro de la Bruxelles.
O delegație a FMI se află în prezent la Kiev pentru discuții cu guvernul provind viitorul programului de sprijin.
Noul ministru ucrainean al Economiei, Aivaras Abromavicius, a declarat miercuri că guvernul vrea ca FMI să extindă programul de finanțare, din cauza înrăutățirii perspectivelor economice.
„Dorim să extindem programul, din cauza situației dificile. Se fac calcule”, a spus Abromavicius, adăugând că este prea curând să se cunoască necesarul de bani.
Două surse de la Bruxelles au arătat că îngrijorarea privind finanțele Ucrainei a devenit atât de mare încât ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, a spus că l-a sunat pe omologul său rus Anton Siluanov, pentru a-i cere să rostogolească un împrumut de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia autorităților ucrainene, anul trecut.
Ministrul britanic de Finanțe, George Osborne, și-a exprimat surpriza față de acest demers, afirmând că UE cere ajutorul Rusiei într-o perioadă în care o sancționează din cauza acțiunilor întreprinse în Ucraina.