FMI: Grecia va trebui să adopte noi măsuri de austeritate în perioada 2014-2016
Grecia va fi nevoită să adopte noi măsuri de austeritate, cu impact de 6,7 miliarde de euro, în perioada 2014-2016, pentru a atinge obiectivele de ajustare fiscală, a avertizat Fondul Monetar Internațional (FMI).
Suma este cu 2,6 miliarde de euro mai mare decât este prevăzut în acordul guvernului de la Atena cu troica creditorilor internaționali – FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană – pentru intervalul 2015-2016. Pentru anul următor, înțelegerea cu creditorii nu prevede de noi măsuri de austeritate, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
FMI notează că ajustarea fiscală din Grecia va necesita până în 2016 măsuri suplimentare „echivalente cu 3,5% din PIB”, adică 6,7 miliarde de euro, scrie cotidianul elen.
Fondul a reiterat opinia că Grecia are nevoie de ștergerea unei părți a datoriilor către creditorii internaționali pentru ca îndatorarea țării să coboare sub 124% din PIB până în 2020.
De asemenea, Biroul pentru Buget al Parlamentului a publicat miercuri un raport în care avertizează că datoria țării nu va intra pe un curs de scădere și nu va deveni sustenabilă până în 2022 exclusiv pe baza eforturilor statului elen.
Raportul legislativului elen recomandă, la fel ca Fondul, ștergerea unei părți a datoriilor către statele din zona euro.
Grecia a fost ajutată cu două pachete de împrumuturi externe, în total 240 de miliarde de euro, de către FMI și statele zonei euro, după ce îndatorarea foarte ridicată a țării a făcut imposibilă rostogolirea datoriei pe piețele financiare internaționale la dobânzi sustenabile.