Foamete în Afganistan. Mai multe familii nu mai au mâncare și sunt nevoite să își vândă copiii
Situaţia din Afganistan este alarmantă. Mai multe familii sunt nevoite să își vândă copiii. În această situație se află Parwana Malik, o fetiță de 9 ani, care a fost vândută unui bărbat de 55 de ani.
Părinții copilei spun că nu au de ales. Timp de patru ani, familia ei a trăit într-o tabără din nord-vestul provinciei Badghis și a supraviețuit doar cu ajutorul umanitar și cu munca ușoară, câștigând câțiva dolari pe zi. Dar viața a devenit mai grea de când talibanii au preluat puterea. Pe măsură ce economia țării se prăbușește, aceștia nu își pot permite nevoile de bază, cum ar fi mâncarea.
Parwana este una dintre multele tinere afgane care au fost vândute din cauza crizei. Foamea a împins unele familii să ia decizii sfâșietoare, mai ales când se apropie iarna.
Abdul Malik, tatăl lui Parwana, nu poate dormi noaptea. Înainte de vânzare, el a declarat pentru CNN că este sfâșiat de vinovăție, rușine și îngrijorare.
El încercase să evite să o vândă. A călătorit în capitala provinciei Qala-e-Naw pentru a căuta un loc de muncă, însă fără succes. De asemenea, a împrumutat „mulți bani” de la rude, iar soția lui a mers la cerșit.
„Trebuie să vând pentru a păstra în viață alți membri ai familiei
„Suntem opt membri ai familiei”, a spus el.
„Trebuie să vând pentru a păstra în viață alți membri ai familiei”, a mai spus bărbatul.
Banii din vânzarea lui Parwana vor susține familia doar câteva luni, iar Malik va trebui să găsească altă soluție.
Parwana visa să devină profesoară și nu a vrut să renunțe la educație. Micuța spera ca părinții ei să se răzgândească, însă cererile ei au fost în zadar.
La data de 24 octombrie, Qorban, cumpărătorul, a ajuns la ea acasă și i-a înmânat tatălui Parwanei 200.000 de afgani (aproximativ 2.200 de dolari) sub formă de oi, pământ și numerar.
„Aceasta este mireasa ta. Ai grija de ea. Nu o bate”
Qorban nu a descris vânzarea ca pe o căsătorie, spunând că are deja o soție care va avea grijă de Parwana ca și cum ar fi unul dintre copiii lor.
„Nu o voi bate. O voi trata ca pe un membru al familiei. Voi fi amabil.”
În timp ce plecau, cu tatăl ei privind în pragul ușii, Parwana și-a înfipt picioarele în pământ și a încercat să se îndepărteze, dar nu a fost de folos.
Deși căsătoria copiilor sub 15 ani este ilegală la nivel național, aceasta a fost practicată în mod obișnuit de ani de zile, în special în zonele rurale ale Afganistanului. Și s-a răspândit din august, în familiile disperate și înfometate.
Mai mult de jumătate din populație se confruntă cu o insecuritate alimentară acută, potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat în această săptămână.