În ultima lună, peste 50 de oameni au murit din cauza unui virus nedeterminat în RDC, iar peste 400 de oameni au fost infectați. Autoritățile congoleze declară că primii pacienți au fost trei copii, care ar fi mâncat un liliac.
Republica Democratică Congo (RDC) este țara de origine a mai multor boli infecțioase, printre care se numără și ebola sau HIV. În februarie, oficialii de la Kinshasa au identificat o nouă epidemie, aceștia fiind însă incerți cu privire la originile acesteia, cât și la modul de transmitere. Până acum au fost identificate două focare de infecție, în sate izolate, la o distanță de aproape 200 de kilometri unul față de celălalt.
Probele biologice prelevate de medicii congolezi au fost testate atât pentru ebola, cât și pentru alte virusuri, însă rezultatele au fost negative. Echipele de cercetare încearcă acum să determine cauze alternative ale bolii, printre care s-ar număra malaria, toxiinfecție alimentară, sau febră tifoidă.
Conform Health Policy Watch, doctorul Ngashi Ngongo, unul dintre oficialii Centrului African de Control și Prevenție a Bolilor susține că simptomele bolii includ febră, dureri musculare și vărsături. Deși manifestările infecției sunt similare cu cele ale malariei, Organizația Mondială a Sănătății a sugerat testări suplimentare pentru meningită, dar și analize ale unor probe de apă, mâncare și mediu.
La recomandarea miliardarului Elon Musk, în calitate de coordonator al Departamentului de Eficiență Guvernamentală, președintele american, Donald Trump, a redus masiv personalul și bugetul programului federal USAID. Astfel, țări precum Republic Democratică Congo, unde SUA activa drept cel mai mare donator bilateral în 25 dintre cele 26 de provincii ale statului, au rămas fără susținere critică în domeniul sănătății și al educației.
Mai mult decât atât, conflictul armat din estul RDC a dus la peste 2 milioane de refugiați interni, dar și la distrugerea spitalelor și a infrastructurii esențiale. Prin prisma acestor ofensive, dar și prin diminuarea activității USAID, Republica Democratică Congo a devenit un focar de infecție și pentru variola maimuței.
Centrul African de Control și Prevenție a Bolilor susține că o nouă variantă a virusului a fost identificată, aceasta fiind mult mai infecțioasă. Deși există un vaccin pentru variola maimuței, autoritățile din Kinshasa au demarat campania de vaccinare abia săptămâna trecută, având însă rezultate favorabile – aproape 25.000 de doze administrate în doar patru zile.
Cu toate acestea, lipsa infrastructurii critice, imposibilitatea guvernului de a centraliza instituțiile statului, conflictul armat activ și retragerea sprijinului strategic american îngreunează eforturile de imunizare a populației. Astfel, răspândirea variolei maimuței continuă, ajungând inclusiv în Uganda, țara vecină.
Autoritățile din Kampala au identificat creșteri ale numărului de cazuri zilnice pentru trei săptămâni la rând. Săptămâna trecută, 278 de cazuri noi au fost depistate. Numărul mare de cazuri suprasolicită sistemul de sănătate și în Uganda, spitalele având paturi insuficiente pentru tratarea tuturor pacienților.
Deși cazurile de variola maimuței nu sunt numeroase în afara zonei sub-sahariene a Africii, iar virusul neidentificat din Republica Democratică Congo nu a fost depistat în afara țării, securitatea regiunii Marilor Lacuri Africane este esențială.
Tragedia umanitară din RDC, cauzată de o istorie colonială brutală, conflicte armate și epidemii, este amplificată atât de președinția lui Donald Trump, prin suspendarea de facto a USAID, dar și de eșecul Uniunii Europene de a asigura reformele structurale la care s-a angajat prin Planul Național de Dezvoltare Strategică – parteneriatul UE-Congo.
Deși, în ultimii patru ani, Uniunea Europeană a acordat peste 424 de milioane de euro Republicii Democratice Congo, rezultatele sperate de Bruxelles și Kinshasa au întârziat să apară. Cu toate acestea, pragmatic, UE beneficiază prin extragerea de materiale naturale critice din RDC, precum cobalt sau cupru.
Așadar, propagarea crizei umanitare din Republica Democratică Congo afectează direct interesele Uniunii Europene, nevoită acum, în era Trump, să devină autonomă. Deși asigurarea unui tratat de pace în RDC de către UE nu pare a fi o alternativă fezabilă, sporirea ajutorului umanitar urgent, prin investiții în sănătate și infrastructură, ar putea fi o soluție benefică.
Sursă imagine: Fusion Medical Animation, Unsplash
CITEȘTE ȘI:
JANDARMI români în concediu fără plată, angajați în armata de MERCENARI a lui Potra din Congo