Prima pagină » Știri externe » Focar misterios de pneumonie într-un oraș din Argentina. A fost identificată bacteria care a ucis șase oameni într-o săptămână

Focar misterios de pneumonie într-un oraș din Argentina. A fost identificată bacteria care a ucis șase oameni într-o săptămână

Focar misterios de pneumonie într-un oraș din Argentina. A fost identificată bacteria care a ucis șase oameni într-o săptămână

A fost identificată sursa îmbolnăvirilor misterioase care au pus pe jar lumea medicală în ultimele săptămâni. Bacteria legionella se află la originea cazurilor de pneumonie care au ucis șase persoane într-o săptămână în oraşul San Miguel de Tucuman din nord-vestul Argentinei, a anunţat ministrul Sănătăţii, Carla Vizzotti. 

Până acum au fost identificate în total 11 cazuri, toate având legătură cu o clinică privată din acel oraş. Autorităţile sanitare anunţaseră sâmbătă al patrulea deces, un bărbat de 48 de ani cu comorbidităţi. Înaintea lui au decedat două femei din personalul sanitar al clinicii şi o pacientă în vârstă de 70 de ani care suferise intervenţii chirurgicale.

Duminică alte două persoane au murit, ridicând bilanţul la şase morţi într-o săptămână. Primele cazuri au apărut începând cu data de 18 august.

Din cele zece cazuri iniţiale de îmbolnăvire, opt au fost în rândul personalului sanitar al clinicii. Investigaţiile iniţiale au exclus COVID-19, gripa şi hantavirusul (transmis de rozătoare).

În final, analizele efectuate la Institutul Malbran din capitala Buenos Aires au confirmat că este vorba despre bacteria legionella, în prezent efectuându-se alte analize pentru stabilirea sub-tipului bacteriei, suspiciunile îndreptându-se către legionella pneumophila.

Rămâne de asemenea de stabilit sursa contaminării, o ipoteză fiind rezervorul de apă al clinicii. Bacteria provoacă legioneloza, o infecţie gravă, iar infectarea se poate face pe cale respiratorie sau prin inhalarea bacteriei din apă ori prin aerul condiţionat, scrie digi24.ro.

Cum te poți infecta

Bacteria legionella poate fi transmisă atunci când oamenii inspiră picături mici de apă sau înghit accidental apă care conține bacteria, ajungând în plămâni, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor.

Dintre cei 11 pacienți care au legătură cu clinica Luz Médica, trei persoane se aflau sub observație și primeau tratament. Un bărbat de 64 de ani cu comorbidități a fost internat în stare gravă. Un alt bărbat de 81 de ani a fost, de asemenea, internat în stare gravă, a precizat Ministerul Sănătății.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și