Prima pagină » Știri externe » Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, CONDAMNATĂ la 11 ani de închisoare. A pretins că are tehnologia „minune” care detectează instant diabetul

Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, CONDAMNATĂ la 11 ani de închisoare. A pretins că are tehnologia „minune” care detectează instant diabetul

Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, CONDAMNATĂ la 11 ani de închisoare. A pretins că are tehnologia
Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes - Foto: Profimedia Images

Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, a intrat marți într-o închisoare din Texas, unde și-ar putea petrece următorii 11 ani pentru patru capete de acuzare de fraudă legate de eșecul start-up-ului său de testare a sângelui pentru depistarea rapidă a unor boli precum diabetul.

Holmes s-a prezentat marți la închisoarea federală din Bryan, Texas, care adăpostește între 500 și 700. Sosirea ei la penitenciar a fost confirmată de Biroul Federal al Penitenciarelor din Statele Unite.

La începutul acestei luni, un judecător american i-a ordonat lui Holmes, fostului său iubit și partener de afaceri, fostul șef de la Theranos, Ramesh „Sunny” Balwani, să plătească 452 de milioane de dolari victimelor.

Balwani, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat pentru 12 capete de acuzare de fraudă și conspirație într-un proces care a început la două luni după ce s-a încheiat cel al lui Holmes. În prezent, el execută o pedeapsă de aproape 13 ani într-o închisoare din sudul Californiei.

Împreună, cei doi sunt acuzați că au păcălit unii dintre cei mai bogați și mai proeminenți investitori din lume – printre care magnatul media Rupert Murdoch și fostul secretar al Trezoreriei SUA George Shultz – să sprijine Theranos.

Agitația din jurul acestei presupuse descoperiri a ajutat Theranos să strângă aproape un miliard de dolari de la investitori entuziasmați, să adune un consiliu de administrație influent, printre care se numără foști membri ai cabinetului prezidențial George Shultz, Henry Kissinger și James Mattis, și l-a transformat pe Holmes într-o senzație în Silicon Valley, cu o avere evaluată pe hârtie la 4,5 miliarde de dolari în 2014.

Firma, evaluată ulterior la 9 miliarde de dolari, a promis că deține o tehnologie care ar putea detecta afecțiuni precum diabetul cu doar câteva picături de sânge. Cu toate acestea, tehnologia nu a funcționat niciodată. Compania s-a prăbușit în cele din urmă în 2018.

Holmes a recunoscut că a făcut greșeli la Theranos, dar a negat cu fermitate că a comis infracțiuni în timpul celor șapte zile de mărturie în timpul procesului său.

La un moment dat, ea a povestit juriului despre faptul că a fost abuzată sexual și emoțional de Balwani în timp ce acesta o controla în moduri care, potrivit ei, i-au întunecat gândirea. Avocatul lui Balwani a negat cu fermitate acuzațiile lui Holmes, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care au fost judecați separat, potrivit BBC.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și