VIDEO | Jeff Bezos, al doilea miliardar care pleacă în spațiu. Primul zbor al companiei de turism spaţial Blue Origin a fost lansat cu patru pasageri la bord
Jeff Bezos – fondatorul Amazon și cel mai bogat om de pe Terra – a plecat în spațiu, la ora 16:12, devenind al doilea miliardar care reușește această performanță, după Richard Branson, săptămâna trecută. Lansarea a fost transmisă live.
Update. Echipajul a aterizat cu bine, după trei minute în spațiu și o călătorie care a însumat 11 minute.
După 15 zboruri-test, cel programat marți a fost primul care are oameni în interiorul capsulei din vârful rachetei New Shepard a Blue Origin, compania aerospațială a lui Jeff Bezos, a anunțat Forbes, potrivit Hotnews.
La o săptămână după Richard Branson, fondatorul Amazon a părăsit atmosfera Pământului – marți, 20 iulie – într-un zbor programat să dureze 11 minute de la lansare la aterizare.
Potrivit publicației citate, data nu este aleasă întâmplător, ci se întâmplă la exact 52 de ani după ce astronauții americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care pășeau pe lună în timpul misiunii Apollo 11.
Cine va fi la bord alături de Jeff Bezos
Vremea sau eventualele complicații tehnice ar fi putut modifica ora lansării, iar zborul New Shepard a fost programat să aibă loc de la ora 16:00, ora României.
Lansarea a fost transmisă live pe site-ul Blue Origin și pe canalul de Youtube al companiei și a început cu 90 de minute înainte de ora planificată a lansării, deci la 14:30, ora României.
Jeff Bezos este unul dintre cei patru astronauți de la bordul capsulei Blue Origin, care este complet autonomă și nu necesită un pilot.
Alături de miliardar se află fratele său, Mark. Acesta a mărturisit că a fost ”stupefiat” după ce a fost invitat la bordul New Shepard. ”Ce şansă unică nu doar de a trăi această aventură, dar şi de a o face alături de cel mai bun prieten!”, a mărturisit fratele lui Jeff Bezos, potrivit Agerpres.
La bord se află Wally Funk, o aviatoare americană în vârstă de 82 de ani care a făcut parte din grupul de femei astronaut „Mercury 13” și care va deveni de asemenea cea mai bătrână persoană care a ajuns vreodată în spațiu. De la nouă ani, a luat primele lecţii de zbor, având acum 19.600 de ore de zbor la activ. În anii 1960, Wally Funk a participat la un program privat destinat testării performanţelor femeilor în condiţii similare cu bărbaţii aleşi de NASA pentru a deveni astronauţi.
”Mi-au spus că am făcut treaba mai bine şi mai repede decât oricare dintre bărbaţi”, a povestit aceasta, numai că programul a fost sistat, NASA nedorind să continue.
În capsulă s-a aflat și Olivier Daemen. La doar 18 ani, acesta urmează să devină cel mai tânăr astronaut din istorie. ”Sunt extrem de încântat că voi fi în imponderabilitate şi că voi vedea lumea de sus”, a declarat Olivier Daemen prin intermediul unei înregistrări online.