Fondatorul Megaupload.com, Kim Schmitz, se declară pregătit să meargă în Statele Unite dacă i se va debloca averea

Publicat: 11 07. 2012, 11:19
Actualizat: 11 07. 2012, 11:31
Fondatorul site-ului de Internet Megaupload.com a susținut că va părăsi de bună voie Noua Zeelandă, pentru a merge în Statele Unite, țară care i-a cerut extrădarea, dacă justiția îi va debloca averea pentru ca el să se poată apăra, relatează AFP.

Fondatorul site-ului de Internet Megaupload.com a susținut că va părăsi de bună voie Noua Zeelandă, pentru a merge în Statele Unite, țară care i-a cerut extrădarea, dacă justiția îi va debloca averea pentru ca el să se poată apăra, relatează AFP.

Statele Unite vor extrădarea lui Kim Schmitz, supranumit „Kim Dotcom”, aflat în stare de libertate condiționată în Noua Zeelandă, acuzându-l de escrocherie și încălcare masivă a drepturilor de autor.

Miliardarul – care nu mai are acces la o mare parte din averea sa, după arestare – a făcut această propunere pe contul său de Twitter.

„Hei DoJ (Departamentul de Justiție, n.red.), vom merge în Statele Unite. Nu este nevoie de extrădare. Vrem libertate în schimbul plății unei cauțiuni, deblocarea fondurilor pentru a putea plăti avocații și pentru cheltuielile zilnice”, a transmis Schmitz.

Audierea extrădării lui Kim Schmitz și a altor trei colegi ai săi, de asemenea inculpați, era prevăzută inițial pentru 6 august, dar a fost amânată până pe 23 martie 2013, potrivit avocaților apărării.

Într-un interviu acordat publicației New Zealand Herald, Schmitz a declarat că a acumulat o datorie de mai multe milioane de dolari pentru apărarea sa, fără a putea plăti nici măcar un cent. El consideră că această propunere nu va fi acceptată. „Nu vor fi niciodată de accord pentru că ei știu că nu pot câștiga, o știu deja”, a declarat miliardarul.

Statele Unite acuză conducerea site-ului că a obținut 175 de milioane de dolari din activități infracționale și că a cauzat un prejudiciu în valoare de 500 de milioane de dolari deținătorilor de drepturi de autor, propunând copii piratate de filme de cinematograf, programe de televiziune și alte conținuturi.

Pentru justiția americană, acesta este cazul cel mai important în ceea ce privește încălcare drepturilor de autor. Dacă va fi judecat în Statele Unite, Schmitz riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Creat în 2005 și având sediul la Hong Kong, site-ul Megaupload, care afirma că are zilnic 50 de milioane de utilizatori, a fost închis pe 19 ianuarie.

Arestat la sfârșitul lunii ianuarie în Auckland, Schmitz a fost eliberat pe cauțiune o lună mai târziu, având interdicție de a părăsi țara, iar majoritatea bunurilor sale au fost blocate.