Prima pagină » Știri externe » Fondatorul TikTok a devenit cel mai bogat om din China

Fondatorul TikTok a devenit cel mai bogat om din China

Zhang Yiming, fondatorul ByteDance, compania care deține TikTok, s-a clasat pe locul întâi în topul persoanelor cu cele mai mari averi din China, Hurun China Rich List. Averea personală a lui Zhang Yiming a fost calculată la 49,3 miliarde de dolari.

Zhang, în vârstă de 41 de ani, care a demisionat din funcția de director executiv al ByteDance în 2021, devine a 18-a persoană care ajunge pe locul întâi în topul celor mai bogați oameni din China în cei 26 de ani de când a fost publicată pentru prima dată Lista Hurun China Rich, conform Reuters.

În ciuda conflictelor de natură juridică asupra activelor ByteDance din SUA, veniturile globale ale ByteDance au crescut cu 30% anul trecut, la 110 miliarde de dolari, conform datelor Hurun.

Fondatorul ByteDance l-a depășit pe Zhong Shanshan, un magnat din domeniul apei îmbuteliate, care a coborât pe locul al doilea după ce averea sa a scăzut cu 24%, la 47,9 miliarde de dolari.

Al treilea pe listă a fost fondatorul Tencent, Pony Ma, în timp ce Colin Huang, fondatorul PDD Holdings, a coborât de pe locul trei de anul trecut pe locul patru, chiar dacă platformele de comerț electronic axate pe reduceri ale firmei sale, Pinduoduo și Temu, continuă să înregistreze o creștere sănătoasă a veniturilor.

Numărul miliardarilor de pe listă a scăzut cu 142, la 753, ceea ce reprezintă o scădere de mai mult de o treime față de vârful din 2021.

„Economia și piețele bursiere ale Chinei au avut un an dificil”, a declarat președintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf.

Cele mai dramatice scăderi ale averilor au avut loc în sectorul imobiliar din China, a adăugat el, în timp ce electronicele de larg consum cresc în mod clar rapid. De exemplu, averea fondatorului Xiaomi, Lei Jun, a crescut cu cinci miliarde de dolari în acest an.

„Producătorii de panouri solare, baterii cu litiu și vehicule electrice au avut un an dificil, pe măsură ce concurența s-a intensificat, ceea ce a dus la un exces de ofertă, iar amenințarea tarifelor a adăugat la incertitudini”, a spus Hoogewerf.

„Producătorii de panouri solare și-au văzut averea scăzând cu până la 80% față de vârful din 2021, în timp ce în cazul producătorilor de baterii și vehicule electrice scăderea a fost de jumătate și, respectiv, un sfert.”

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și