Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, care se află în arest la domiciliu în Marea Britanie, va fi extrădat în Suedia, conform deciziei Curții Supreme de la Londra, informează CNN.
Assange este acuzat în Suedia de viol și agresiune sexuală.
Cinci dintre cei șapte judecători ai Curții Supreme au respins ultimul apel al lui Assange împotriva deciziei de extrădare.
De când a fost arestat în decembrie 2010 la Londra și consemnat la domiciliu în Marea Britanie, australianul a încercat toate mijloacele pentru a scăpa de mandatul de arestare din Suedia într-un caz de viol și agresiune sexuală, afirmându-și nevinovăția.
În această bătălie de lungă durată, Curtea Supremă era ultima sa carte în Marea Britanie. În urma deciziei de miercuri a Curții Supreme, Julian Assange poate fi extrădat în zece zile. El poate decide, de asemenea, să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Aceasta din urmă va avea la dispoziție 14 zile pentru a accepta sau a refuza dosarul, potrivit Parchetului britanic. Dacă îl acceptă, extrădarea ar putea fi suspendată la cererea lui Julian Assange, în așteptarea deciziei pe fond a judecătorilor de la Strasbourg.
Assange a dat asigurări că relațiile sexuale pe care le-a avut cu cele două femei care îl acuză în Suedia au fost liber consimțite. Susținătorii lui afirmă că australianul este victima unui complot, ca răzbunare față de publicarea de către WikiLeaks în 2010 a mii de documente confidențiale care au făcut să tremure Washingonul și diplomația mondială.
Ei se tem, de asemenea, că plecarea sa către Suedia nu ar fi decât preludiul unei extrădări ulterioare către Statele Unite.