„Forță de reacție rapidă”, creată de Uniunea Europeană pentru eventualitatea unui război comercial, dacă Donald Trump câștigă alegerile din SUA

Publicat: 21/10/2024, 16:32
Actualizat: 21/10/2024, 18:13

Uniunea Europeană a creat un grup de reacție rapidă pentru a se pregăti pentru consecințele alegerilor prezidențiale din Statele Unite de pe 5 noiembrie.

Înființat în cadrul Secretariatului General, grupul se pregătește atât pentru o victorie a Kamalei Harris, cât și pentru una a lui Donald Trump. Dar oficialii UE îl numesc colocvial „grupul operativ Trump”, scrie Politico.

Liderii europeni și-au învățat lecția în timpul primului mandat al lui Donald Trump și sunt mai uniți și mai hotărâți ca niciodată să îl înfrunte, au declarat diplomați și oficiali de rang înalt de la Bruxelles și din capitalele UE.

Tactica UE: represalii dure, pentru a începe negocierile rapid

„Vom riposta rapid și vom riposta dur”, a declarat un diplomat european de rang înalt despre planul de urgență al UE pentru un război comercial cu Donald Trump, adăugând:

„Data trecută nu ne-am așteptat cât de departe a mers Trump. De data aceasta am avut timp să ne pregătim. Europa s-a schimbat mult, iar noi vom fi pregătiți să acționăm. Comisia a pregătit represalii substanțiale, astfel încât să îl împingem pe Trump să ajungă la un acord în prima rundă.”

Un al doilea diplomat de rang înalt a confirmat că țările UE își coordonează strategia, cu Comisia Europeană în frunte:

„Bruxelles-ul a pregătit o listă și sunt destul de încrezători că pot câștiga acest război comercial.”

În 2018, Bruxelles-ul a fost luat prin surprindere când Trump a impus taxe pe oțelul și aluminiul din UE, și europenii au reacționat doat parțial, sperând să detensioneze situația.

În loc să accepte asta, Trump a mers și mai departe, amenințând că va impune taxe pe exporturile de automobile ale UE. Deși acestea nu au intrat niciodată în vigoare, UE a fost șocată să vadă că Trump dorește să rupă legăturile cu cei mai importanți aliați ai Washingtonului.

Ideea liderilor UE este că, cu cât represaliile sunt mai dure, cu atât Trump va fi adus mai repede la masa negocierilor, au declarat diplomați și oficiali de rang înalt. Scopul ar fi ca UE să iasă la final într-o poziție mai bună. Alternativa neplăcută ar fi o spirală de represalii reciproce întinsă pe parcursul mai multor ani.

În decembrie anul trecut, UE a prelungit decis să prelungească suspendarea taxelor vamale cu 15 luni. Această pauză se va încheia în martie anul viitor, ceea ce înseamnă că, indiferent dacă la Casa Albă ajunge Donald Trump sau Kamala Harris, situația va ajunge la o concluzie în câteva săptămâni de la preluarea mandatului de către următorul președinte al SUA.

Donald Trump nu a făcut niciun secret din planul său de a impune indiscriminat taxe de 10% sau 20%, dacă câștigă alegerile. El a promis nu doar să reducă deficitul comercial al Americii prin impunerea de taxe masive asupra produselor europene, ci și să forțeze întreprinderile să își mute fabricile din Europa în SUA.

Fixația lui Donald Trump pentru industria auto germană

Liderii europeni și directorii de companii sunt deosebit de îngrijorați de ceea ce ei descriu ca fiind obsesia lui Donald Trump și a apropiaților săi pentru industria auto germană. Dacă Trump va pune în aplicare această amenințare, așa cum mulți cred că va face, consecințele ar putea fi dezastruoase nu doar pentru Germania, ci și pentru majoritatea economiilor majore ale UE

Producătorii auto germani au fabrici în Marea Britanie, Spania, Polonia, Belgia, Republica Cehă, Ungaria, România și alte țări, și se aprovizionează cu piese auto de la furnizori din întreaga UE.

Statele Unite sunt cel mai mare importator de automobile germane, în funcție de valoare, astfel încât orice taxe vamale ar afecta una dintre cele mai importante sectoare ale economiei europene.

„Suntem îngrijorați de fixația lui Trump pentru mașini, deoarece industria auto germană este atât de profund legată de fiecare țară din UE”, a spus un al treilea diplomat.

Pentru UE, scopul final ar fi o soluție negociată. Trump ar putea declanșa ușor un conflict commercial – dar este și dornic să negocieze.

„Este un negociator în esență”, a spus cel de-al treilea diplomat, citând renegocierea de către Trump a zonei de liber schimb cu Mexic și Canada și acordurile cu Coreea de Sud, Japonia și China.

O parte a acestor negocieri, au spus oficialii și diplomații, va gravita în jurul unei cooperări mai strânse între UE și SUA în ceea ce privește China.

„Americanii ar trebui să fie mai prietenoși cu Ursula von der Leyen dacă realmente vor ca UE și SUA să se confrunte cu China împreună”, a spus primul diplomat.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe...
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a...
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
Candidatul cel mai slab pregătit în cursa pentru Cotroceni. Rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj INSCOP
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu...
Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit,...
Lovitură de teatru în dosarul Buzatu! Toate înregistrările DNA au fost eliminate. Ce se întâmplă...
Soția lui Ianis Hagi a gafat COLOSAL! A șters postarea, dar noi o avem
Un tânăr de 27 de ani, internat la spitalul Bagdasar Arseni, a paralizat brusc. Medicii...
Studenţii vor primi burse mai mari. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului...
Mihai, un tânăr de 34 de ani, a murit sub ochii tatălui după ce două...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O altă persoană își parchează mașina în fața curții tale? Ce poți face, legal
Coreea de Nord spune că trimiterea militarilor în Rusia ar fi în conformitate cu normele...
RECORD mondial: Este de peste 800.000 de ori mai puternic decât al Pământului
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare: „Sunt...
Fotbalistul a murit la doar 35 de ani! Breaking news
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Câți bani a donat Elon Musk pentru campania prezidențială a lui Donald Trump?