Zece persoane și-au pierdut viața și alte 30 au fost rănite, după ce forțele aeriene israeliene au bombardat o școală folosită de ONU drept adăpost pentru refugiați, în Fâșia Gaza, la Rafah. Școala se află într-o zonă unde au loc lupte între armata israeliană și militanții palestinieni, iar în școală se refugiaseră sute de civili palestinieni, relatează Reuters.
Este al doilea incident de acest gen în mai puțin de o săptămână, după ce miercuri israelienii au lovit o școală folosită de ONU ca adăpost pentru refugiați, la Jabalya, iar 15 persoane au murit. Atunci, israelienii și-au motivat gestul prin faptul că au fost atacați cu focuri de mortiere de lângă școală.
Atacul are loc în contextul în care armata israeliană își reevaluează forța de ofensivă în teritoriile palestiniene, existând relatări că tancuri și vehicule blindate israeliene se retrag din Gaza. Israelul își va menține însă presiunea militară pe Hamas, chiar și după ce va încheia distrugerea în întregime a rețelei de tuneluri folosită de extremiști pentru a intra în Israel și pentru a transporta armament, a anunțat premierul Benjamin Netanyahu, duminică dimineață. Încheierea operațiunii de distrugere a rețelei de tuneluri a Hamas ar urma să se încheie în maximum 24 de ore, au anunțat oficialii armatei israeliene.
Tot în această dimineață, armata israeliană a anunțat că sublocotenentul Hadar Goldin, 23 de ani, care fusese capturat de Hamas vineri, a murit. Soldatul fusese dat dispărut în timpul unei acțiuni de distrugere a unui tunel al Hamas. Alți doi soldați din compania sa au fost uciși, după ce un atentator sinucigaș și-a detonat vesta cu explozibil în apropierea lor. Au existat însă speculații, susținute chiar de presa israeliană, că soldatul a fost ucis de fapt în timpul bombardamentelor israeliene de la Rafah, conform Al Jazeera.
Bilanțul ofensivei israeliene care durează de aproape o lună, din 8 iulie, a ajuns la 1.762 de morți și 9.212 răniți în partea palestiniană, conform oficialilor din Gaza. Printre cei morți se numără 398 de copii și 209 femei. De partea israeliană au murit 64 de militari și trei civili, conform rapoartelor israeliene oficiale.
UPDATE: Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, a condamnat acest nou atac al forțelor israeliene asupra unui adăpost folosit de ONU pentru civilii refugiați din Fâșia Gaza. „Atacul este încă o încălcare grosolană a legii umanitare internaționale, care cere clar protecția de către ambele tabere a civililor palestinieni, a personalului ONU și a clădirilor ONU, alături de alte clădiri civile. Adăposturile ONU trebuie să fie zone de siguranță, nu zone de luptă. Forțele de Apărare ale ISraelului au fost informate în mod repetat despre locațiile acestor zone. Acest atac, alături de alte încălcări ale legii internaționale, trebuie investigat cu rapiditate, iar cei responsabili să fie trași la răspundere. Este un scandal moral și un act criminal”, arată Secretarul General al ONU într-un comunicat de presă.
Șeful ONU face apel la atingerea unui acord pentru armistițiu și reluarea negocierilor de la Cairo. „Această nebunie trebuie să înceteze”, mai scrie Ban Ki Moon.
Sursa: BBC.
Negocierile pentru armistițiu se reiau la Cairo
Negocierile pentru un armistițiu în conflictul israeliano-palestinian se reiau duminică la Cairo, unde a sosit o delegație a Hamas și a Jihadului Islamic, reprezentanții Israelului nefiind încă prezenți, conform Reuters. Israelul acuză Hamas că a încălcat armistițiul negociat de SUA și de ONU vineri, acesta fiind motivul pentru care bombardamentele din Gaza au fost reluate și emisarii israelieni nu au mai fost trimiși la Cairo.
Atingerea unui consens între cele două părți nu este însă plauzibilă. Israelul vrea o demilitarizare a Fâșiei Gaza, în timp ce Hamas cere retragerea trupelor israeliene și ridicarea blocadei economice impuse de Israel și Egipt în Gaza.