Forțele militare libiene au redobândit controlul asupra unor orașe ocupate de ISIS

Publicat: 22 02. 2016, 09:46

Armata Națională libiană (care aparține guvernului cu sediul în Tobruk) a anunțat că, în weekend, a alungat militanții SI din anumite zone ale provinciei Benghazi din nordul țării, redobândind controlul asupra portului strategic Marisa și asupra orașului Ajdabiya, situat la 150 de kilometri sud de Benghazi.

Libia se confruntă cu un conflict din 2011 după revolta împotriva fostului președinte Muammar al-Gaddafi, iar din 2014 în țară se află două guverne, unul cu sediul la Tripoli (nordul țării) și altul cu sediul la Tobruk (estul țării), recunoscut pe plan internațional. Rețeaua Stat Islamic a profitat de instabilitatea din țară pentru a se infiltra, cucerind orașul Sirte, la vest de Ajdabiya.

Cel puțin 15 militanți SI au murit în confruntările de duminică pentru redobândirea portului Marisa, a precizat un purtător de cuvânt al armatei, Munthir al-Khartoush.

„Am blocat complet ruta de furnizare de arme pentru grupările islamiste din vestul provinciei Benghazi, redobândind controlul asupra portului Marisa”, a indicat oficialul militar libian.

Ulterior, potrivit unor surse militare, armata a preluat controlul asupra unui spital din nordul orașului Benghazi.

În Ajdabiya, armata a alungat militanții din zona Galouz și zona industrială a orașului, ultimele poziții pe care le mai dețineau în oraș, a precizat Akram Bouhaliqa, un purtător de cuvânt al armatei libiene. Trei militari au murit în confruntările de duminică, a indicat Bouhaliqa.

Potrivit unei surse medicale din Ajdabiya, 65 de persoane au murit și peste 140 au fost rănite în luptele din ultimele două luni.

Violențele vin pe fondul nominalizării unui guvern unitar în baza unui plan susținut de ONU care încearcă să obțină aprobarea din partea parlamentului libian recunoscut pe plan internațional cu sediul în estul țării.

Confruntările dintre armata libiană și islamiști de duminică au avut loc la două zile după ce Statele Unite au atacat o tabără a militanților SI din orașul Sabratha, din vestul țării, bombardamente în care au murit circa 50 de persoane, printre care și doi angajați ai ambasadei Serbiei, răpiți în Libia în noiembrie.