Forțele ruse au început să se retragă din Siria, la îndemnul lui Vladimir Putin. Discuția purtată cu Obama
Operațiunile au început marți, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni seara că Rusia își retrage cea mai mare parte a forțelor din Siria, inclusiv unele aeronave.
Ministerul Apărării a anunțat că un prim grup a părăsit Siria, inclusiv un număr nespecificat de avioane de tip Su-34.
Aproximativ 1.000 de membri ai personalului militar rus vor rămâne în Siria, a anunțat președintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Camerei superioare a Parlamentului rus.
Viktor Ozerov a declarat pentru Interfax că el estimează că aproximativ 1.000 de militari vor rămâne în Siria, în cele două baze rusești.
Rusia are nevoie de minimum două batalioane – 800 de oameni în total – pentru a proteja cele două baze, a apreciat el.
Forțele ruse vor continua să efectueze misiuni de recunoaștere aeriană, ceea ce implică rămânerea în Siria a unor echipaje, iar specialiști militari vor continua, la rândul lor, să ofere consiliere armatei siriene, a mai declarat Ozerov.
Moscova nu a dezvăluit câți militari a mobilizat în Siria, unde deține controlul asupra unei instalații navale și unei baze aeriene.
Statele Unite estimează că efectivele ruse în Siria variază între 3.000 și 6.000 de oameni.
Putin a ordonat retragerea celei mai mari părți a forțelor ruse din Siria luni, după ce Guvernul lui Bashar al-Assad și opoziția au reluat negocierile de pace, mediate de ONU, la Geneva.
Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că personalul rus încărca echipamente și material la bordul unor avioane de tip cargo și efectua pregătiri în vederea retragerii, după cinci luni și jumătate de la începerea unei campanii aeriene.
Atacurile forțelor aeriene ruse au permis armatei lui al-Assad să recucerească unele zone-cheie și să-și consolideze poziția înaintea negocierilor de la Geneva.
Obama a discutat cu Putin despre decizia retragerii parțiale ruse din Siria
Președintele american Barack Obama a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre decizia acestuia de a retrage parțial forțele ruse din Siria, relatează AP în pagina electronică.
Obama și Putin au purtat luni o conversație la telefon despre „următorii pași” în implementarea armistițiului care a intrat în vigoare luna trecută, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.
Obama a salutat reducerea nivelului violențelor pe teren și a criticat o continuare sporadică a confruntărilor armate.
El l-a îndemnat pe Putin să exercite presiuni asupra regimului sirian al lui Bashar al-Assad să înceteze acțiuni ofensive care ar putea submina armistițiul fragil, potrivit Casei Albe.
Șeful statului american a notat de asemnea „unele progrese” în livrarea unor ajutoare umanitare sirienilor, însă a denunțat faptul că forțele regimului continuă să împiedice accesul în anumite zone, în special la Daraya, adaugă aceeași sursă.
Președintele american a îndemnat totodată forțele proruse să respecte armistițiul în estul Ucrainei.
Pe de altă parte, președintele Consiliului de Securitate al ONU a anunțat că cei 15 membri consideră „pozitiv” anunțul Moscovei privind retragerea celei mai mari parți a trupelor ruse din Siria.
Ambasadorul Angolei la ONU Ismael Gaspar Martins a precizat că emisarul Staffan de Mistura a informat Consiliul în legătură cu negocierile intersiriene, care au fost reluate luni, și că ambasadorul rus Vitali Ciurkin i-a informat pe membrii organismului despre anunțul lui Putin.
În opinia sa, în Consiliu există o „atmosferă” mai favorabilă față de „un rezultat mai pozitiv” în Siria.
„Când vedem că se retrag forțe, înseamnă că războiul intră în altă fază, ceea ce este un lucru bun”, a apreciat Martins.
Membrii Consiliului l-au îndemnat pe emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura la negocieri „mai cuprinzătoare”, inclusiv cu reprezentanții kurzilor, însă în așa fel încât să nu afecteze „progresele pe care le observăm”.