Forțele speciale americane l-au capturat pe șeful unității SI însărcinate să dezvolte arme chimice

Forțele speciale americane l-au capturat pe șeful unității SI însărcinate să dezvolte arme chimice
Publicat: 09/03/2016, 19:27

Potrivit agenției americane, este vorba despre primul succes important al noii politici – mai agresive – a Washingtonului, de urmărire a jihadiștilor pe teren.

Administrația Obama a lansat această nouă strategie în decembrie, când a trimis în Irak un comando însărcinat atât cu capturarea și eliminarea liderilor SI – în cadrul unor operațiuni clandestine -, cât și cu o culegere de informații care să conducă la creșterea numărului raidurilor.

Oficiali americani au anunțat săptămâna trecută că această echipă expediționară a capturat un lider al Statului Islamic, însă au refuzat să-i dezvăluie identitatea și au precizat că a fost capturat în urmă cu două-trei săptămâni și că era interogat.

Cei doi oficiali din cadrul spionajului irakian afirmă că este vorba despre Sleiman Daoud al-Afari, care a lucrat în cadrul fostei Autorități pentru Industrializare Militară – în prezent dizolvată – a fostului dictator Saddam Hussein și că era specializat în armament chimic și biologic.

Al-Afari, în vârstă de aproximativ 50 de ani, conducea o aripă a Statului Islamic înființată recent și însărcinată cu cercetarea și dezvoltarea armamentului chimic, afirmă ei.

El a fost capturat într-un raid în apropiere de Tal Afar, în nordul Irakului, potrivit acelorași surse, care au refuzat să ofere alte detalii.

Cei doi oficiali, care au acces direct la informații despre al-Afari și programul chimic al SI, au făcut aceste declarații sub protecția anonimatului, deoarece nu sunt autorizați să stea de vorbă cu presa despre acest dosar. Nicio confirmare nu era disponibilă din partea americanilor, precizează AP.

Coaliția condusă de Statele Unite a început să vizeze infrastructura programului chimic SI, în cadrul unor atacuri aeriene și unor raiduri ale Operațiunilor speciale în urmă cu două luni, au declarat pentru AP atât cei doi oficiali citați, cât și un oficial occidental în domeniul securității de la Bagdad.

Aceste atacuri aeriene vizează laboratoare și echipament, iar Forțele speciale plănuiesc noi raiduri vizând experți în armamentul chimic, potrivit acestor oficiali din domeniul informațiilor. Ei și oficialul occidental au făcut aceste declarații sub protecția anonimatului, deoarece nu sunt autorizați să stea de vorbă cu presa despre acest dosar.

Statul Islamic depune eforturi hotărâte să dezvolte armament chimic, potrivit unor oficiali irakieni și americani. Gruparea este suspectată că ar fi creat o unitate specială de cercetare în domeniul armamentului chimic, alcătuită atât din cerecetători irakieni din cadrul programului de înarmare din epoca Saddam Hussein, cât și din experți străini.

Oficiali irakieni și-au exprimat îngrijorarea față de acest efort, după ce SI a cucerit, în vara lui 2014, aproape o treime din suprafața țării – unde poate opera și „ascunde” laboratoare chimice – dar și porțiuni vaste din teritoriul Siriei vecine.

Însă jihadiștii au înregistrat progrese limitate. Potrivit unor informații, ei ar fi fabricat o cantitate limitată de gaz muștar. Teste au confirmat că gaz muștar a fost folosit într-un oraș din Siria, vizat de atacuri SI în august 2015. Potrivit altor informații – neverificate -, SI ar fi folosit agenți chimici pe câmpul de luptă atât în Irak, cât și în Siria.

Unii experți consideră că gruparea extremistă pare deocamdată incapabilă să lanseze atacuri cu armament chimic la scară mare, ceea ce implică nu doar expertiză, ci atât echipament și materiale adecvate, cât și o rețea de aprovizionare în vederea producerii unei cantități suficiente de agenți chimici pentru ca aceștia să reprezinte o amenințare semnificativă.

„Ceea ce depășește un atac simbolic, mie mi se pare dincolo de puterea ISIS (unul dintre acronimele SI)”, declară un fost ofițer în domeniu din cadrul Forțelor americane, Dan Kaszeta, un fost expert de la Departamentul pentru Securitate Internă, în prezent consultant privat. „În plus, produsele chimice despre care vorbim sunt, în principal, clorul și gazul muștar, ambele niște arme destul de slabe potrivit standardelor moderne”, adaugă el.

Statele Unite conduc o coaliție care efectuează, de peste un an, atacuri aeriene împotriva SI în Irak și în Siria. Această campanie a jucat un rol-cheie în susținerea forțelor irakiene și kurde, care au recucerit treptat porțiuni semnificative din teritoriul ocupat de jihadiști.

În urma unor presiuni, pe plan intern, în vederea unei consolidări a luptei împotriva jihadiștilor, administrația Obama a schimbat tactica și a intensificat operațiunile – implicând comandouri pe teren.

Forțele speciale americane au ucis, anul trecut, un important lider SI și au capturat-o pe soția acestuia, într-un raid în Siria, iar comandoul trimis în Irak are misiunea să consolideze aceste eforturi.

Oficialii americani încearcă să păstreze cât mai bine secretul acestei operațiuni. Nici măcar numărul militarilor implicați nu este cunoscut, însă ar fi vorba de mai puțin de 100 de oameni.

„Este o forță cu care nu se poate glumi și care va face lucruri importante”, a fost tot ceea ce a spus secretarul Apărării Ashton Carter, în decembrie, într-o audiere în Comisia pentru Apărare din cadrul Senatului american.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună