Fost angajat al Facebook, dezvăluiri șocante! Gigantul tehnologic ar fi ignorat manipularea politică: Am fost forțată să iau decizii care au afectat țări și președinți
Un fost angajat al Facebook a dezvăluit că gigantul tehnologic ar fi ignorat sau deprioritizat campaniile de interferență electorală din afara Statelor Unite și ale Europei, lăsând „angajații juniori” să ia decizii care ar fi putut afecta soarta națiunilor. Sophie Zhang susține că are „mâinile murdare de sânge” după ce a luat decizii care probabil au dus la organizarea de proteste și decese.
Sophie Zhang, un om de știință specializat în informații, care a fost demisă din echipa Facebook Integrity Site, a făcut dezvăluirea într-o scrisoarea internă de 6.600 de cuvinte după ce a refuzat un acord de despăgubire de 64.000 de dolari prin care nu ar fi putut publica informații despre Facebook, potrivit Buzzfeed.
În scrisoare, aceasta a descris rețelele de conturi false care aparent erau folosite pentru a se amesteca în politica din Ecuador, Azerbaidjan, Brazilia și în alte părți, dar care au fost retrogradate de Facebook, fiind considerate de prioritate redusă.
Gigantul tehnologic ar fi ignorat manipularea politică
Sophie Zhang susține că are „mâinile murdare de sânge” după protestele și decesele din țări în care a fost forțată să ignore dezinformarea.
De cealaltă parte, Facebook a transmis sursei citate că analizează cu atenție fiecare problemă.
Fosta angajată a publicat o scrisoare în ultima zi de muncă pentru Facebook, la începutul acestei luni. În document, aceasta preciza că a fost concediată după ce a cerut mai multe resurse pentru a rezolva problemele politice și manipularea civică. Se pare că șefii i-ar fi spus că nu se mai concentreze pe probleme civice, iar Sophie Zhang a refuzat, ceea ce a condus la concedierea sa.
În scrisoare, pe care a distribuit-o pe sistemul de mesagerie al angajaților Facebook, fosta angajată Facebook a scris că a detectat campanii coordonate de dimensiuni diferite menită să stimuleze sau să împiedice candidați politici sau rezultatele a alegeri.
„Am fost forțată să iau decizii care au afectat țări și președinți”
„În cei trei ani petrecuți pe Facebook, am găsit mai multe încercări flagrante ale guvernelor naționale străine de a abuza de platforma noastră la scară largă pentru a-și induce în eroare proprii cetățeni și pentru a determina știri internaționale (…) Personal, am luat decizii fără să fiu supravegheată care au afectat președinți naționali și am luat măsuri împotriva multor politicieni proeminenți la nivel global, încât le-am pierdut numărul”, a scris ea.
Despre Bolivia, Sophie Zhang a spus că a găsit „o activitate neautentică în sprijinul candidatului opoziției la alegerile prezidențiale din 2019” și a ales să nu-i acorde prioritate din cauza volumului ei de muncă.
La câteva luni mai târziu, demisia președintelui bolivian Evo Morales a fost urmată de „proteste în masă care au dus la zeci de morți”, a mai notat aceasta.
De asemenea, fosta angajată a identificat o situație asemănătoare și în Ecuador.
„Acum știu că am mâinile murdare de sânge”
„Am luat nenumărate decizii în acest sens – din Irak în Indonezia, din Italia în El Salvador. În mod individual, impactul a fost probabil mic în fiecare caz, dar lumea este un loc vast. (…) Deși am luat cea mai bună decizie pe care am putut bazându-mă pe cunoștințele disponibile la acea vreme, în cele din urmă eu am fost cea care a luat decizia de a nu face mai mult sau de a nu prioritiza și acum știu că am mâinile murdare de sânge”, a mai scris Sophie Zhang.
Aceasta a vorbit și despre Honduras, unde a indetifiat o campanie coornată de creare a unor conturi false pentru a mări prestigiul președintelui Juan Orlando Hernandez.
În iulie, Facebook a anunțat că a șters 181 de conturi și 1.488 de pagini legate de campania menționată de fosta angajată. Chiar și echipa de marketing a președintelui Juan Carlos Hernandez a confirmat faptul că a desfășurat această activitate în favoarea lui.