Potrivit ziarului spaniol, fostul ministru al Finanțelor, din cadrul Partidului Popular (PP), a solicitat în 2012 o amnistie fiscală. Solicitarea sa era legală, dar publicația online Vozpopuli îl acuză că a „spălat” bani „murdari” în afara Spaniei, înainte să-i declare, și anume în paradisuri fiscale din Gibraltar și Insulele Virgine.
Potrivit Vozpopuli, anchetatorii au descoperit că Rato a beneficiat de o regularizare fiscală atunci când au verificat o plată în valoare de șase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat înainte de Caja Madrid, într-un cont offshore, în 2011, după lansarea acțiunilor Bankia pe piață.
„Este o problemă personală și nu cred că sunt obligat să fac vreo declarație”, a declarat Rato, care nu a negat și nici nu a confirmat dezvăluirea.
El este vizat deja în altă anchetă vizând perioada în care a fost președintele băncii de economii Caja Madrid, care a dat faliment.
Potrivit Vozpopuli, Rato este unul dintre cele 31.000 de persoane care au solicitat o amnistie fiscală, oferită de către administrația PP a premierului Mariano Rajoy în 2012 cu scopul de a scoate la lumină, potrivit unor estimări ale autorităților, 25 de miliarde de euro ascunși în conturi offshore.
Însă deoarece oferta nu a produs rezultatul dorit inițial, Guvernul a redus nivelul penalităților și a permis contribuții în numerar. Această decizie ar fi permis spălarea banilor.
Agenția fiscală a anunțat în februarie că anchetează 705 contribuabili suspectați că ar fi folosit amnistierea pentru a spăla bani.
Rato a fost inclus pe lista de 705 suspecți, care a fost transmisă Serviciului pentru prevenirea spălării banilor și capitalurilor (Sepblac), potrivit surselor guvernamentale citate.
Întrebat dacă a fost anchetat de către această agenție, Rato a declarat pentru El Pais că nu a fost notificat că este anchetat de Sepblac.
Actualul ministru de Finanțe, Luis de Guindos, a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la ancheta pentru spălare de bani, potrivit Euronews. „Am o datorie de confidențialitate”, a declarat el, adăugând că „singurul lucru pe care-l pot spune este că toate instituțiile statului se vor conforma procedurilor judiciare”
În cazul în care Rato va fi găsit vinovat că a folosit amnistia pentru a spăla bani, probabil că vor apărea întrebări dacă Guvernul a încercat sau nu să acopere faptele, potrivit postului paneuropean.
Rato, care a condus FMI în perioada 2004-2007 și a fost vicepremier și ministru al Economiei la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, face obiectul altei anchete, asupra perioadei în care a fost președintele Caja Madrid, care a dat faliment, și succesoarei ei, Bankia.
Un judecător de instrucție îi consideră pe Rato și pe predecesorul său, Miguel Blesa, responsabili de abuzuri în legătură cu carduri bancare de credit. Membri ai Consiliului de Administrație și manageri au primit „carduri negre”, cu un plafon lunar, pentru cheltuieli pe care să le folosească în scopuri personale. Aceste carduri nu au fost declarate la Agenția fiscală, iar sumele cheltuite lunar nu au fost incluse în „salariul” beneficiarilor.
În total, 83 de directori executivi și membri ai Consiliului de Administrație au acumulat cheltuieli în valoare 15,5 milioane de euro, constând, între altele, în călătorii, consumații în restaurante de lux și bijuterii, potrivit ziarului spaniol.
Rato este investigat, de asemenea, pentru modul în care Bankia a fost cotată pe bursa spaniolă, anchetatorii suspectând fraude și falsificare de documente.