Fost șef al NSA: Criza dintre SUA și Iran arată că atacurile cibernetice devin instrumente militare
„Observăm că domeniul cibernetic, care era element activ al competiției dintre state, va fi parte a conflictului dintre națiuni”, a declarat Mike Rogers la Conferința „Săptămâna cibernetică”, organizată de Universitatea din Tel Aviv.
„Statele Unite și Iranul consideră instrumentele cibernetice o opțiune de ripostă puternică ce comportă riscuri mai mici decât un atac militar. Deci, vom asista la mai multe acțiuni de acest fel. Riscurile de escaladare sunt mai mici. Este trimis un mesaj, dar nu apare în mod necesar o ripostă din partea cealaltă”, a afirmat Mike Rogers, conform publicațiilor The Jerusalem Post și Times of Israel.
„Observați ce ținte au fost atacate: Statele Unite lansat operațiuni cibernetice asupra unor sisteme militare din Iran. Iranul a ripostat cibernetic nu doar împotriva unor entități guvernementale americane, ci și asupra unor entități din sectorul privat. În Occident, noi am trasat o linie între sectoarele guvernamental și comercial. Dar nu sunt sigur că fiecare națiune din lume recunoaște aceleași linii”, a subliniat Mike Rogers.
Președintele SUA, Donald Trump, a autorizat lansarea unui atac cibernetic asupra unor sisteme militare din Iran ca ripostă la doborârea unei drone militare americane. Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post, atacul cibernetic lansat de SUA a afectat sisteme informatice ale rețelei antiaeriene iraniene. Teheranul a transmis că atacul cibernetic american a fost contracarat.
Iranului i-au fost atribuite în trecut o serie de atacuri informatice în zona Golfului Persic, inclusiv unul din anul 2012, asupra companiei Saudi Aramco, din Arabia Saudită.
Foto: 123RF