Foști agenți nord-coreeni dezvăluie tactici de spionaj: ”Eram învățați să fim pregătiți să murim pentru regimul Kim, iar în cazul în care eram prinși să ne asigurăm că nu eram capturați în viață”

Foști agenți nord-coreeni dezvăluie tactici de spionaj: ''Eram învățați să fim pregătiți să murim pentru regimul Kim, iar în cazul în care eram prinși să ne asigurăm că nu eram capturați în viață''
Publicat: 22/05/2015, 13:01

Din arsenalul spionilor nord-coreeni continuă să facă parte stilouri cu otravă și arme-lanternă, demne de filme cu James Bond, comentează postul american.

Kim Dong-shik dezvăluie pentru CNN că a fost recrutat să devină spion pe când era elev, la liceu. A fost trimis, timp de patru ani, la o universitate specializată unde a deprins, între altele, arte marțiale, scufundări submarine, cum să folosească armele și să fabrice explozivi. Abia câțiva ani mai târziu, după o formare completă, i s-a spus că a fost selectat.

„Când mi s-a spus că aveam să fiu spion… am fost uimit”, declară Kim. „Au fost multe accidente cu spioni, în trecut. Mulți dintre cei care au fost trimiși în Coreea de Sud au fost uciși, așa că m-am gândit că voi muri”, mărturisește el.

Însă antrenamentul fizic nu era totul, spune Kim, care subliniază că cea mai importantă era pregătirea psihologică.

„Eram învățați să fim pregătiți să murim pentru regimul Kim, iar în cazul în care eram prinși să ne asigurăm că nu eram capturați în viață”, dezvăluie el.

Kim spune că a fost împușcat în Coreea de Sud, în 1995, în timp ce se afla într-o misiune la Seul. El afirmă că întreaga sa familie a fost executată, în Coreea de Nord, ca pedeapsă pentru că nu și-a îndeplinit misiunea. CNN precizează că nu a putut să verifice din surse independente afirmațiile fostului spion, în contextul în care Coreea de Nord este una dintre cele mai secretoase țări din lume.

– Viața unui spion

Kim spune că prima sa misiune în Coreea de Sud, în 1990, a fost să aducă înapoi în țară un agent de rang înalt, despre care a spus că-l cheamă Lee și că acționa pe teritoriul sud-coreean de ceva timp. A doua misiune a fost să încerce să recruteze persoane cu pternice sentimente antiguvernamentale care simpatizau cu Nordul, afirmă el.

Fostul agent afirmă că, în acea perioadă, comunica cu cartierul general printr-un post de radio care emitea pe unde scurte. Un program de la Phenian care emitea la miezul nopții avea un prezentator care citea numere – coduri prin care i se transmitea următoarea misiune, spune el, adăugând că presupune că în prezent metodele de comunicare sunt mult mai sofisticate.

– Cum sunt „atrași” spioni din străinătate

Un fost membru al elitei, Kang Myong-do, declară că spionii nord-coreeni operează în țări din întreaga lume – inclusiv în Statele Unite, unde estimează că se află permanent sute de agenți. Una dintre principalelele lor misiuni este să încerce să recruteze cetățeni americani de origine coreeană care tind să susțină Phenianul, spune el.

„Ei folosesc trei tactici”, afirmă Kang. „Prima este să le ofere vize în Coreea de Nord, a doua să le ofere acces să facă afaceri și bani acolo, iar a treia – folosesc femei să-i atragă. Această tactică este folosită pe larg din anii ’80 încoace”, dezvăluie el.

Kang spune că în 1984 lucra în cadrul Diviziei pentru dezvoltarea unificării. Una dintre sarcinile acestei divizii era să trimită spioni în Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, precizează el, adăugând că divizia există și în prezent.

Spionii și informațiile pe care le furnizează joacă un rol major în menținerea regimului lui Kim Jong-un, afirmă el.

Kim Dong-shik este de aceeași părere. „Coreea de Nord îi tratează foarte bine. Spionii sunt tratați la același nivel cu generalii, iar educația lor este asemănătoare celor din eșaloanele superioare. Așadar este corect să spunem că (regimul din) Coreea de Nord îi consideră pe spioni foarte importanți”, subliniază el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai...
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Test de cultură generală. Care instrument muzical este mai vechi decât roata?
×