Scandalul a izbucnit miercuri, când jurnaliștii cotidianului Le Monde au dezvăluit că Alexandre Benalla, angajat consilier la Administrația prezidențială, s-a implicat ilegal în reprimarea protestelor violente din Cartierul Latin din Paris din 1 mai 2018.
Imaginile în care un individ în haine civile, dar care purta o cască de protecție a forțelor speciale de intervenție ale Poliției, smulge o femeie dintre manifestanți, o duce într-o direcție necunoscută, apoi se întoarce și târăște un bărbat pe care îl lovește de mai multe ori, au apărut încă din seara de 1 mai pe rețelele de socializare.
🔴🔴🔴🔴 ALERTA VIOLENCES POLICIÈRES
DES POLICIERS TABASSENT ET GAZENT TOUT LE MONDE PLACE CONTREESCARPE !!
FAITES TOURNER IL FAUT QUE TOUT LE MONDE VOIT !!#ViolencesPolicieres #1erMai pic.twitter.com/Dabr6HHwyJ— Taha Bouhafs🔻 (@T_Bouhafs) May 1, 2018
În comentariile care au urmat, alți participanți la proteste au adăugat fotografii în care chipul individului poate fi recunoscut. Ba chiar, în două dintre ele, realizate ceva mai devreme, se vede că bărbatul purta o banderolă pe care scrie „Poliția„. Revoltați, manifestanții au cerut sancționarea „polițistului” în civil pentru purtare abuzivă și violentă, însă nu au primit nici un răspuns.
Miercuri, cotidianul Le Monde a publicat încă o dată imaginile, dezvăluind că individul nu este polițist, ci fostul bodyguard al președintelui Emmanuel Macron, care și-a găsit un post călduț de consilier în Administrația Prezidențială după alegeri. Alexandre Benalla nu avea însă nici o calitate oficială pentru a participa la intervenția împotriva manifestanților din Paris.
În urma scandalului declanșat, premierul Edouard Phillipe a fost nevoit să răspundă interpelărilor parlamentare. „Imaginile sunt realmente șocante,” a declarat primul ministru. „Este evident că, dacă individul de care ați pomenit a participat alături de forțele de ordine pe 1 mai, nu era sub nici o formă în vreo misiune oficială. El fusese invitat și autorizat să asiste, în nume personal – ca observator – la operațiuni. Totuși, și-a depășit statutul de simplu observator. Pentru asta, Administrația prezidențială va trebui să aibă o reacție. El a fost suspendat pentru 15 zile, iar o ancheta preliminară a fost declanșată. Vă vom ține la curent cu toate concluziile acestei investigații aflate în derulare. El va fi pus la dispoziția organelor judiciare.”
Până în acest moment, nu este clar ce căuta fostul body-guard al președintelui printre forțele de intervenție și nici motivul pentru care s-a implicat în acțiunile acestora. Administrația prezidențială a anunțată că Benalla a fost concediat, însă a evitat un răspuns la întrebarea de ce nu a sesizat Parchetul, deși știa încă din luna mai ce a făcut fostul bodyguard.
În prezent, el este cercetat pentru uzurpare de calități oficiale. Luni, ministrul de Interne Gerard Collomb este chemat în Parlamentul francez pentru a da explicații atât în legătură cu prezența lui Benalla, cât și cu ancheta internă declanșată împotriva a trei ofițeri din Forțele speciale, care i-au dat fostului bodyguard imagini filmate de Poliție, pentru a-și pregăti apărarea.