Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont s-a întors în Spania. Controversatul politician e căutat acum de polițiști
Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont a revenit, joi, în Spania, din exilul autoimpus încă din 2017.
UPDATE 2: Polițist suspectat că l-a ajutat pe Puigdemont să fugă
Un membru al poliţiei catalane a fost reţinut, fiind suspectat că l-ar fi ajutat pe separatistul catalan Carles Puigdemont, urmărit de justiţia spaniolă, să fugă din nou, după ce acesta a apărut joi la Barcelona, a ţinut un scurt discurs şi apoi a dispărut, arată Agerpres.
Potrivit presei spaniole, acest poliţist este proprietarul maşinii cu care a plecat Carles Puigdemont, pe numele căruia încă este valabil un mandat de arestare pentru rolul său în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017, când era premier al acestei regiuni.
UPDATE: Puigdemont a transmis un mesaj și acum a dispărut. Poliția îl caută în Barcelona
Puigdemont a transmis un mesaj, care a fost televizat, după care a dispărut.
În discursul său, care a durat aproape șase minute, Puigdemont a spus: „Nu ştiu cât timp va trece până ne vom revedea, prieteni, prieteni, dar indiferent ce se întâmplă, când ne vom revedea, sper că vom putea striga din nou puternic împreună ceea ce am mai spus: Trăiască Catalonia liberă!”
La câteva minute după ce a plecat de pe scenă, fostul lider a dispărut, pur și simplu. În acel moment, Mossos d’Equadra au început o operațiune pentru a-l găsi pe acesta. Rutele de ieșire din Barcelona sunt verificate acum de polițiști, care încearcă să îl localizeze pe Puigdemont, arată El Mundo.
Știrea inițială:
Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont revine, joi, în Spania, din exilul autoimpus încă din 2017.
Miercuri, acesta a anunțat că și-a început „călătoria de întoarcere din exil”, declarând că rămâne angajat să participe la sesiunea de joi a Parlamentului catalan, în care va fi învestit noul lider al regiunii.
La alegerile din mai, partidul lui Puigdemont a terminat pe locul al doilea, notează Reuters.
Carles Puigdemont riscă să fie arestat
Controversatul politician ar putea fi reținut de autorități odată ce ajunge în Spania, deoarece pe numele său există un mandat de arestare pentru acuzații de delapidare.
„Faptul că pentru a putea face acest lucru (participarea la ședința Parlamentului catalan, n. red.) risc să fiu reținut în mod arbitrar și ilegal este o dovadă a existenței unei anomalii în democrația noastră, anomalie pe care avem datoria să o denunțăm”, a transmis Puigdemont pe rețelele sociale.
Clădirea care găzduiește parlamentul regional, aflată în centrul Barcelonei, a fost împrejmuită cu garduri de protecție și înconjurată de ofițeri ai forței de Poliție catalane, Mossos d’Esquadra.
Reuters notează că nu este clar cum sau dacă Puigdemont plănuiește să intre în clădire.
Puigdemont, în vârstă de 61 de ani, fost jurnalist, a fugit în Belgia în urmă cu șapte ani, după tentativa eșuată de obținere a independenței Cataloniei și de atunci trăiește în exil.
Partidul său pro-independență, Junts, le-a cerut susținătorilor să vină în număr cât mai mare pentru a-l întâmpina pe Puigdemont, în apropierea Parlamentului regional, acolo unde a fost amenajată o scenă. Alte partide separatiste catalane și grupuri ale societății civile au declarat că vor participa și ele la eveniment.
Partidul de extremă dreapta Vox a amenințat că va organiza o contramanifestație și că nu va permite ca fostul lider să intre în clădirea Parlamentului catalan.
Secretarul general al formațiunii, Ignacio Garriga, a transmis, pe platforma X că „nu vom tolera umilirea de a vedea un criminal și un fugar intrând în Parlament”.
Cei implicați în tentativa de secesiune au fost grațiați. Nu și Puigdemont
Parlamentul spaniol a adoptat în mai o lege prin care îi amnistiază pe cei implicați în tentativa eșuată de secesiune din 2017, dar Curtea Supremă a menținut mandatele de arestare pentru Puigdemont și pentru alte două persoane. Cei trei au fost acuzați și de delapidare, astfel că Instanța Supremă a decis că legea adoptată de Parlament nu se aplică și în cazul acestora.
Instanța a spus că cei trei au obținut câștiguri financiare personale după ce au cerut de la Trezoreria regională recuperarea cheltuielilor pentru referendumul din 2017, declarat ilegal de justiția spaniolă.
Puigdemont insistă, însă, că referendumul nu a fost ilegal și, prin urmare, acuzațiile legate de acesta nu au niciun temei.
Sursa foto: Shutterstock