Prima pagină » Știri externe » Fostul ministru de Finanțe grec, despre acordul semnat de Alexis Tsipras cu creditorii: Este un fel de „lovitură de stat”

Fostul ministru de Finanțe grec, despre acordul semnat de Alexis Tsipras cu creditorii: Este un fel de „lovitură de stat”

Fostul ministru de Finanțe grec, despre acordul semnat de Alexis Tsipras cu creditorii: Este un fel de „lovitură de stat
Fostul ministru grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis, a condamnat vehement acordul pe care fostul său aliat, premierul Alexis Tsipras, l-a semnat cu creditorii internaționali, calificându-l drept "o umilire" a Greciei și comparându-l cu lovitura de stat militară din anul 1967.

„Acordul cu creditorii este o predare a Greciei, care devine un vasal al Eurogrupului. Este o umilire totală a Greciei, o anulare completă a suvernității naționale”, a declarat Varoufakis pe propriul blog.

„Acordul este comparabil cu lovitura de stat a coloneilor produsă în Grecia în anul 1967. Summitul liderilor zonei euro este un fel de lovitură de stat; diferența majoră este că în anul 1967 nu au fost afectate proprietățile publice, pe când acum s-a cerut vânzarea tuturor proprietăților publice…”, a adăugat Varoufakis, potrivit ziarului La Repubblica.

Yanis Varoufakis, fost aliat al premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras, a demisionat imediat după referendumul organizat în Grecia pe tema măsurilor propuse de creditorii internaționali. Varoufakis a explicat demisia prin faptul că prezența sa nu ar mai fi fost dorită la reuniunile cu creditorii internaționali.

Liderii zonei euro au ajuns, luni dimineață, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro.

Grecia și-a asigurat restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 35 de miliarde de euro care va permite țării să rămână în zona euro, a declarat premierul Alexis Tsipras. „Acordul este dificil dar am evitat continuarea retragerilor activelor în străinătate. Am evitat un plan de strangulare financiară și de prăbușire a sistemului bancar. În această bătălie dură, am reușit să obținem restructurarea datoriilor”, a afirmat Tsipras.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.

Citește și