Prima pagină » Știri externe » Fostul numărul doi din CIA acuză. Care este legătura între Edward Snowden și ISIS

Fostul numărul doi din CIA acuză. Care este legătura între Edward Snowden și ISIS

Fostul numărul doi din CIA acuză. Care este legătura între Edward Snowden și ISIS
Fostul director-adjunct al CIA scrie în noua sa carte că dezvăluirile lui Edward Snowden, fostul contractor al agenției de securitate NSA din SUA, au contribuit la îmbunătățirea cunoștințelor tehnologice ale teroriștilor din Statul Islamic.

Dezvăluirile lui Edward Snowden despre programele de supraveghere electronică desfășurate de guvernul american „au jucat un rol decisiv în ascensiunea ISIS”. Aceasta este una dintre acuzațiile-șoc ale fostului director-adjunct al CIA, Michael Morell, care se afla în aparatul de conducere în 2013, când Snowden a început să furnizeze presei documente clasificate.

Oficialii americani au susținut și în trecut că dezvăluirile lui Snowden au contribuit o sursă de ajutor pentru ISIS, dar și pentru țări precum Rusia și China. În noua sa carte, Morell scrie că Snowden a contribuit la expansiunea ISIS, care s-a desprins de al Qaeda și a cucerit teritorii vaste în Irak și Siria.

„La câteva săptămâni distanță de la dezvăluiri, teroriștii din toată lumea au reușit să-și modifice acțiunile, în funcție de ceea ce a furnizat Snowden. Sursele de comunicație s-au restructurat, tacticile au fost modificate”, scrie Morell. Printre cele mai „nocive” dezvăluiri ale lui Snowden se numără cele legate de un program de colectare a emailurilor străinilor, pe măsură ce-și transportă echipamentele în SUA.

ISIS a trecut la platorme mai sigure de comunicare, a criptat informațiile și poate evita cu succes comunicațiile electronice. „ISIS a învățat multe de la Snowden și el a jucat un rol esențial în ascensiunea ISIS”, scrie Morell.

Un alt oficial spune însă că ISIS s-a instruit cu ajutorul AQI, acronimul de la „al Qaeda în Irak”. Grupul a fost supravegheat puternic de NSA în Irak, între 2007-2008, cu scopul de a monitoriza convorbirile telefonice. Pe de altă parte, odată cu dezvăluirile lui Snowden, teroriștii au descoperit că pot fi urmăriți, monitorizați și în cele din urmă, prinși.

„Printre documentele furnizate de Snowden s-au numărat nu doar secrete ale NSA, ci și unele ale CIA”, scrie Morell. Acesta vorbește și despre angajarea lui Snowden în CIA, deși acesta nu avea diplomă universitară, a activat pentru scurt timp în armată și era „autodidact în știința calculatoarelor, dar nu ieșit din comun”.

În 2013, The New York Times a scris că CIA l-a suspectat pe Snowden că ar încerca să sustragă informații clasificate. La o zi după materialul respectiv, CIA a publicat un comunicat de presă în care nega că l-ar fi suspectat pe Snowden de asemenea fapte. CIA nu a negat însă că șeful lui Snowden a scris un raport despre schimbarea de comportament a lui Snowden.

În cartea sa, fostul șef al CIA îl numește „trădător” pe Snowden, care a furnizat documente secrete atât „țărilor inamice”, cât și teroriștilor. Morell îl acuză pe Snowden că ar fi agent al guvernelor străine.

„Atât serviciile secrete din China, cât și cele din Rusia au încercat să-l recruteze pe Snowden, să-i ofere milioane de dolari pentru documentele sale clasificate. Totuși, sunt sigur că Snowden nu a acceptat așa ceva, ținând cont de dezhustul său față de serviciile secrete”. „Fără să vrea, Snowden le-a furnizat chinezilor și rușilor informații importante”, scrie Morell.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și