Fostul premier japonez Naoto Kan își prezintă scuzele pentru catastrofa de la Fukushima: „Am simțit frică”
Fostul premier nipon Naoto Kan a declarat luni, în fața unei comisii independente de anchetă parlamentară, că s-a simțit copleșit și speriat în timpul crizei nucleare de la Fukushima Daiichi, de anul trecut, și și-a prezentat scuzele pentru felul în care a gestionat această criză, relatează CNN.
Kan a adăugat că autoritățile japoneze nu au reușit să facă mai nimic din martie 2011 și până acum pentru a se asigura că dezastrul de la Fukushima nu se va repeta.
„Nu primeam foarte multe informații. M-am gândit că nu voi putea lua nicio măsură în această criză. Am simțit frică”, a afirmat Naoto Kan, al cărui discurs a fost asemănat de presa internațională cu cel al unui activist anti-nuclear.
„Având în vedere că accidentul a avut loc într-o centrală din cadrul politicii de stat, principala responsabilitate îi revine statului. Aș vrea să prezint din nou scuze pentru că nu am reușit să stopez criza”, a adăugat Kan.
Chemat la audieri de comisia responsabilă pentru investigarea catastrofei nucleare care a urmat cutremurului și valului tsunami din 2011, Naoto Kan s-a criticat pe el însuși, pe birocrații japonezi, precum și pe liderii TEPCO, compania care administrează centrala de la Fukushima, pentru comportamentul din timpul crizei nucleare.
Toată lumea spera ca situația să nu scape și mai mult de sub control, a declarat Kan, adăugând că, uneori, exista „o mai mare grijă pentru păstrarea locului de muncă decât pentru siguranța publică”.
Fostul șef al Executivului de la Tokio a subliniat că a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a informa publicul, însă problema a fost că nu a dispus de multe informații verificate.
În cadrul aceleiași audieri de luni, care a durat peste două ore, Naoto Kan a pledat pentru renunțarea la energie nucleară în Japonia: „Vreau să transmit japonezilor și lumii că cea mai sigură politică nucleară este să nu avem centrale nucleare”.
Kan a fost audiat mai ales în legătură cu cele mai controversate aspecte ale crizei, și anume vizita sa la Fukushima Daiichi în dimineața de 12 martie, întârzierea pornirii ventilației în scopul evitării exploziilor de hidrogen, injectarea de apă de mare în ractoare, intenția TESCO de a părăsi instalația aflată în pericol și ajutorul tehnic din partea Statelor Unite în primele zile.
Pentru prima dată în 40 de ani, Japonia a rămas la începutul acestei luni fără energie nucleară, după ce autoritățile au închis pentru câteva luni ultimul reactor nuclear funcțional. Reactorul 3 de la atomocentrala Tomari a fost oprit pentru lucrări de mentenanță, care ar urma să dureze aproximativ 70 de zile.
Japonia se confruntă cu o subproducție de energie electrică și a făcut apel la populație și întreprinderi să facă economie de curent cu până la 15% în această vară.