Prima pagină » Știri externe » Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi a sfidat tribunalul care-l judecă pentru evadare din închisoare în 2011. „Voi știți cine sunt eu?”

Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi a sfidat tribunalul care-l judecă pentru evadare din închisoare în 2011. „Voi știți cine sunt eu?”

Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi a sfidat tribunalul care-l judecă pentru evadare din închisoare în 2011.
Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi a sfidat, marți o Curte de la Cairo care îl judecă pentru evadare din închisoare în timpul revoltei față de Hosni Mubarak, în 2011, relatează AFP.

Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi a sfidat, marți o Curte de la Cairo care îl judecă pentru evadare din închisoare în timpul revoltei față de Hosni Mubarak, în 2011, relatează AFP.

Televiziunea a difuzat imagini cu Morsi, purtând uniforma albă de deținut, gesticulând furios în timp ce se adresa Curții.

„Cine sunteți voi?”, a spus el. „Voi știți cine sunt eu?”, a continuat inculpatul.

Morsi, singurul președinte ales vreodată în mod democratic în Egipt, riscă pedeapsa cu moartea – la fel ca în celelalte două procese – pentru evadare din închisoare. Potrivit acuzației el a evadat cu complicitatea unor membri ai mișcărilor palestiniană Hamas, libaneză Hezbollah și ai unor mișcări jihadiste, majoritatea judecați în contumacie.

Acuzația a prezentat numele a 131 de acuzați. Membri ai mișcării islamiste Frații Musulmani, din cadrul căreia provine Morsi, au acționat „împreună cu (membri) Hamas și Hezbollah pentru a produce haos și pentru a provoca prăbușirea regimului”, a spus procurorul.

Morsi, arestat de armată pe 3 iulie, a fost adus la proces alături de alți lideri din cadrul confreriei, inclusiv de liderul suprem Mohamed Badie, și închis într-o cușcă.

Procesul va continua pe 22 februarie.

La o zi după 25 ianuarie 2011, dată care a marcat începutul revoltei, Mubarak dădea ordin ca principalii lideri ai mișcării Frații Musulmani să fie arestați, inclusiv Morsi, pentru a evita o contagiune în stradă. Două zile mai târziu, pe 28 ianuarie, în plin haos, zeci de atacatori doborau zidurile închisorii în care se aflau liderii lor, cu ajutorul unor buldozere, iar mii de deținuți evadau.

În cursul evadării, gardieni și polițiști au fost uciși în schimburi de focuri.

În singura audiere în care a mai apărut personal, pe 4 noiembrie, fostul șef de stat a denunțat un proces „politic” și a acuzat că este intentat de puterea „ilegitimă” a autorilor unei „lovituri de stat”.

Noua putere, instalată de șapte luni de către mareșalul Abdul Fattah el-Sisi, vicepremier și ministru al Apărării, reprimă orice manifestație a susținătorilor lui Morsi. Potrivit Amnesty International, aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise în cursul unor manifestații, majoritatea islamiști.

Citește și