Weizsäcker, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a jucat un rol major în modul în care Germania și-a gestionat trecutul nazist afirmând pentru prima dată că 8 mai 1945 a fost ziua „eliberării” și nu a capitulării țării sale.
Fostul politician, care a fost președinte în perioada 1984-1994 în timpul lui Helmut Kohl, a fost „un martor al acestui secol”, a considerat actualul președinte, Joachim Gauck, citat într-un comunicat. „Pierdem un mare om și un om de stat excepțional”, a adăugat el.
Fiul a unui diplomat ale cărui activități în timpul celui de-al III-lea Reich i-au adus o condamnare în procesul de la Nuremberg împotriva oficialilor naziști, el a acționat pentru ca germanii să își asume trecutul. El a conferit funcției de președinte, în cea mai mare parte onorifică, o dimensiune morală importantă.
În 1985, la împlinirea a 40 de ani de la înfrângerea celui de-al III-lea Reich, el a afirmat în fața deputaților din Bundestag că 8 mai 1945 a marcat „eliberarea de un sistem care disprețuiește demnitatea umană”, instituit din 1933 de regimul nazist. O parte a dreptei germane consideră în continuare că această zi a marcat înfrângerea Germaniei.
Richard von Weizsäcker, avocat de profesie, a fost și primar al Berlinului de Vest din 1981 până în 1984. Sub președinția sa a căzut Zidul Berlinului, la 9 noiembrie 1989, înainte de reunificarea celor două Germanii, după mai puțin de un an, la 3 octombrie 1990.