Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost numit co-președinte al influentului Grup Bilderberg, un forum anual de politică transatlantică care, de-a lungul timpului, a fost subiectul multor teorii ale conspirației privind influența sa asupra evenimentelor globale.
După un deceniu tumultuos la conducerea alianței militare (2014-2024), Stoltenberg preia acum rolul de lider al acestui forum exclusivist, care reunește timp de patru zile prim-miniștri, comisari europeni, șefi de bănci, directori executivi ai corporațiilor și lideri ai serviciilor de informații.
Stoltenberg a participat la întâlnirile grupului din 2002
Prima participare a lui Stoltenberg la Bilderberg a fost în 2002, cu câțiva ani înainte de a obține al doilea mandat ca prim-ministru al Norvegiei. În perioada sa de secretar general NATO, a continuat să participe la întâlniri. A ținut chiar și discursul principal la banchetul anual al grupului în Torino, în 2018.
Această numire semnifică un moment crucial pentru Grupul Bilderberg, mai ales în contextul revenirii lui Trump la Casa Albă și al priorităților politicii externe axate pe sloganul „America First”.
Stoltenberg, în editorialul său recent din Financial Times, a subliniat necesitatea investițiilor în apărare pentru a întări alianțele transatlantice în fața „Axei Autocrațiilor” sau „Axei CRINK” (China-Rusia-Iran-Coreea de Nord).
Conferința grupului de anul viitor va avea loc în Stockholm și va fi organizată cu sprijinul familiei Wallenberg care deține hotelul Grand, locul unde se va desfășura evenimentul, scrie The Guardian.
Ce este Grupul Bilderberg
Grupul Bilderberg este un forum anual înființat în 1954 pentru a încuraja dialogul între Europa și America de Nord, prin discuții confidențiale. Agenda inițială a grupului, axată pe prevenirea unui alt război mondial devastator așa cum au fost cele două războaie mondiale dintre anii 1914 și 1945, s-a transformat în promovarea consensului asupra capitalismului occidental de piață liberă și a intereselor sale la nivel global după încheierea Războiului Rece (1946-1991).
Hotelul Bellevue, unul dintre locurile preferate ale Grupului Bilderberg din Germania. Sursa Foto: Shutterstock
Participanții sunt lideri politici, experți, directori din industrie, finanțe și mediul academic. De obicei, participă în jur de 120-150 persoame. Grupul încurajează dezbaterile sincere, menținând totodată confidențialitatea. Cu toate acestea, criticii din diverse spectre ideologice au pus la îndoială acest lucru, provocând numeroase teorii ale conspirației.
Întâlnirile au fost prezidate de Prințul Bernhard al Olandei până în 1975. Actualul președinte este omul de afaceri francez Henri de Castries. Din 1954, întâlnirea a avut loc anual, cu excepția anilor 1976, când a fost anulată din cauza scandalurilor de mită Lockheed implicându-l pe Prințul Bernhard. Întâlnirile din anii 2020 și 2021 ai fost anulate din cauza pandemiei de COVID-19.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și:
Grupul Bilderberg. Întâlnirea oamenilor care conduc lumea
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ...
vezi toate
articolele