Prima pagină » Știri externe » Fostul spion FSB Aleksander Litvinenko considera că Vladimir Putin nu avea experiența necesară pentru a conduce serviciul secret rusesc

Fostul spion FSB Aleksander Litvinenko considera că Vladimir Putin nu avea experiența necesară pentru a conduce serviciul secret rusesc

Fostul spion FSB Aleksander Litvinenko considera că Vladimir Putin nu avea experiența necesară pentru a conduce serviciul secret rusesc
Fostul spion rus Aleksander Litvinenko, care a murit în noiembrie 2006 la Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu, considera în 1998 că Vladimir Putin era un funcționar care nu avea experiența necesară pentru a conduce serviciul secret FSB, relatează The Independent în ediția electronică.

Litvinenko a făcut această apreciere după ce s-a întâlnit cu Putin, proaspăt numit la conducerea FSB, pentru a-l informa că un membru al serviciului era implicat într-o campanie de asasinate și extorcări. Dar Litvinenko nu credea că se vor lua măsuri, a declarat luni văduva sa, Marina, în cadrul anchetei desfășurate la Londra privind decesul său.

„Sașa (Aleksander) a spus că nu a fost o întâlnire productivă deloc și nu credea că vor fi urmări (…). Sașa nu credea în competențele profesionale ale lui Putin. Mi-a spus că, de când a fost numit director, nu a fost niciodată pe teren. Putin nu își înțelegea misiunea, așa cum făceau oamenii ca Sașa care luptau împotriva crimei organizate”, a adăugat ea.

Litvinenko, membru al Forței de reacție rapidă a KGB și a succesorului acestui serviciu, FSB, avea misiuni în fostele state sovietice din Caucaz, marcate de violențe. Văduva sa a povestit că, la revenirea dintr-o misiune de salvare a unor ostatici din Daghestan, Litvinenko avea mâinile și picioarele degerate, iar el și colegii săi erau furioși că superiorii lor nu aveau grijă de agenți.

La revenirea în Moscova, membri ai echipei au fost nevoiți să dezvăluie activitatea Urpo, o unitate care trebuia să investigheze criminalitatea economică organizată, dar care scăpase de sub control. Litvinenko afirma că unul dintre șefii săi l-a întrebat dacă îl poate asasina pe Boris Berezovski, oligarhul care avea să devină un inamic al lui Putin, dar atunci era membru al Consiliului de Securitate Națională. Cu altă ocazie, lui Litvinenko i s-a cerut să răpească un om de afaceri cecen din Moscova și să folosească banii de răscumpărare pentru a elibera soldați ruși reținuți de rebeli.

După întâlnirea cu Putin din 1998, care nu a fost urmată de o anchetă, Litvinenko și colegii săi au dezvăluit într-o conferință de presă acuzațiile lor la adresa serviciului. „Nimic asemănător nu s-a mai întâmplat anterior în istoria KGB sau a FSB”, a declarat Marina Litvinenko. Putin era furios că acest lucru s-a întâmplat sub conducerea sa.

Autor