Ucraina a reușit, pe 13 septembrie, să atace cu rachete de croazieră două nave mari rusești aflate în docuri uscate din portul Sevastopol din Crimeea. Una dintre acestea este submarinul diesel-electric Rostov-pe-Don, din clasa Kilo, lansat în 2014 la apă.
Nava costă peste 300 de milioane de dolari. Rusia avea doar patru unități operaționale în Marea Neagră. Acestea au fost folosite pentru a lansa rachete de croazieră Kalibr asupra unor obiective civile din Ucraina.
Imagini publicate de The Conflict Intelligence Team (CIT) confirmă faptul că nava a fost avariată foarte grav, iar șansele să fie reparată sunt mici. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, operațiunea va dura câțiva ani, transmite Ukrainska Pravda.
Rostov-pe-Don a fost lovit în două locuri, o dată în partea din față și o dată la tribord, în apropierea punții de comandă.
Thor Are Iversen, expert militar din Norvegia, crede că ambele rachete au penetrat coca submarinului și au explodat în interior. El crede că avariile suferite vor ține nava pe uscat cel puțin până la sfârșitul războiului.
Pentru a fi reparat, Rostov-pe-Don va trebui să fie transportat la șantierul din Sankt Peterburg, deoarece la Sevastopol și în alte porturi din Marea Neagră nu sunt disponibile resursele necesare. CIT notează că o astfel de operațiune nu este profitabilă și că Rusia mai bine construiește un submarin nou din clasa Kilo.
Ucraina, țară fără o marină militară funcțională, a reușit să distrugă până acum, confirmat, șase nave mari ale Rusiei.
Cea de-a doua navă lovită de Ucraina în Sevastopol este una de desant marin din clasa Ropucha. Minsk a suferit avarii mai grave decât submarinul Rostov-pe-Don și probabil nu mai poate fi reparată.
Surse foto: Wikimedia, CIT