Prima pagină » Știri externe » FOTO | Franța este paralizată de o grevă la nivel național din cauza unei noi reforme a pensiilor

FOTO | Franța este paralizată de o grevă la nivel național din cauza unei noi reforme a pensiilor

Franţa este afectată, joi, de o serie de greve organizate în semn de protest faţă de reforma pensiilor, iar în Paris au fost impuse restricţii de circulaţie înaintea unor manifestaţii de amploare faţă de erodarea nivelului de trai.

Sindicatele din Franţa sunt nemulţumite de planul reformării sistemului pensiilor. În învăţământ, 65% dintre angajaţi sunt în grevă, conform postului France TV. De asemenea, angajaţii rafinăriilor au intrat în grevă în proporţie de 70%.

În sectorul feroviar, numeroase trenuri regionale au fost anulate, în contextul în care peste 46% dintre angajaţi sunt în grevă.

La Paris, autorităţile au instituit restricţii de circulaţie în două districte din centrul oraşului, înaintea protestelor la care sunt aşteptate sute de mii de persoane, potrivit cotidianului Le Figaro.

Multe școli și alte servicii publice sunt închise. Pe aeroportul Orly din Paris, unul din cinci zboruri a fost anulat.

Mişcările de protest sunt organizate de principalele opt centrale sindicale din Franţa, fiind cea mai mare mobilizare din ultimii 13 ani.

Potrivit noilor informaţii, mitingul de la Paris a început în Piaţa Republicii, iar la Toulouse s-au adunat deja aproximativ 50.000 de persoane, informează postul BFMTV. Sunt programate proteste şi în oraşele Marsilia, Nisa, Lyon, Lille, Rennes, Bordeaux, Strasbourg, Nantes, Brest, Caen, Avignon, Metz şi La Rochelle, scrie Mediafax.

Ce presupune reforma pensiilor

Conform unui nou proiect de lege, care urmează să fie trecut prin Parlament, vârsta oficială de pensionare va crește de la 62 la 64 de ani.

În plus, prim-ministrul Élisabeth Borne a anunțat în urmă cu câteva zile că, în baza noului proiect de lege, din 2027 oamenii vor trebui să muncească 43 de ani pentru a se califica pentru o pensie completă, spre deosebire de 42 de ani cât era până acum, ceea ce a stârnit nemulțumire în rândul oamenilor de rând din Franța.

Pentru a atenua efectele reformei, Élisabeth Borne a promis modalități mai ușoare de pensionare anticipată pentru persoanele care dețin locuri de muncă periculoase sau solicitante din punct de vedere fizic, măsuri pentru a încuraja persoanele în vârstă să revină în câmpul muncii și o pensie minimă garantată mai mare.

Guvernul spune că este o măsură vitală pentru a proteja sistemul de pensii din Franța, reforma se dovedește profund nepopulară în rândul publicului – 68% spunând că se opun, potrivit unui sondaj IFOP din această săptămână.
Toate sindicatele din țară – inclusiv sindicatele așa-zise „reformiste” pe care guvernul spera să le câștige de partea sa – au condamnat măsura, la fel ca și partidele de stânga și de extremă dreapta din Adunarea Națională.

„Joi, zidurile palatului Elysée trebuie să tremure”, a declarat marți liderul Partidului Comunist Fabien Roussel.

Deoarece partidul său Renaștere nu are o majoritate în Adunare, președintele francez Emmanuel Macron va fi obligat să se bazeze pe sprijinul celor aproximativ 60 de parlamentari ai partidului conservator republican. Deși în principiu sunt în favoarea reformei pensiilor, chiar și unii dintre ei au avertizat că ar putea vota împotrivă, informează BBC.

 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și