Prima pagină » Știri externe » FOTO, VIDEO | Continuă protestele în Franța față de reforma sistemului de pensii. Mii de oameni au ieșit miercuri în stradă

FOTO, VIDEO | Continuă protestele în Franța față de reforma sistemului de pensii. Mii de oameni au ieșit miercuri în stradă

Continuă protestele în Franța față de reforma sistemului de pensii propusă de actuala Administrație. Miercuri, pentru a opta zi la rând, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de intenția Guvernului de a crește vârsta standard de pensionare, de la 62 la 64 de ani.

Zeci de curse feroviare au fost anulate, după ce angajații au intrat în grevă. Gunoiul a continuat să se adune pe străzile din Paris, pentru că și angajații serviciilor de salubritate sunt în grevă. Protestele au izbucnit după ce prim-ministrul Élisabeth Borne a anunțat că propunerea legislativă are voturi „pentru” suficiente pentru a fi adoptată de Parlament.

Pe lângă creșterea vârstei de pensionare, propunerea Guvernului înăsprește și condițiile privind stagiul complet de cotizare, dar ar urma să și elimine privilegiile de care se bucură la pensie unii angajați din sectorul public.

Activiștii pentru drepturile femeilor spun că reforma pensiilor ar exacerba inegalitățile de gen la locul de muncă, adăugând că pensiile femeilor sunt în medie cu 40% mai mici decât pensiile bărbaților.

Sondajele de opinie arată că aproximativ două treimi dintre francezi sunt împotriva legislației propuse de Administrația Macron, potrivit France24.

Proteste în toată Franța

Mii de oameni au mărșăluit miercuri în Franța, într-un ultim efort de a-i convinge pe parlamentari să nu susțină proiectul de lege privind reforma pensiilor propus de președintele Emmanuel Macron, care ar ridica vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani. O alianță largă a sindicatelor a cerut angajaților să se alăture celei de-a opta zile de manifestații la nivel național.

Senatul a adoptat reforma pensiilor, în ciuda furiei protestatarilor

Senatul francez a adoptat cu 195 de voturi pentru și 112 voturi împotrivă planul de reformă a pensiilor al președintelui Emmanuel Macron, în pofida protestelor.

Conform procedurii, după adoptarea de la Senat, proiectul de lege va fi examinat miercuri de o comisie mixtă formată din parlamentari ai camerei inferioare și ai camerei superioare.

În cazul în care comisia ajunge la un acord asupra textului, este probabil ca joi să aibă loc un vot final în ambele camere. Rezultatul este incert în camera inferioară, Adunarea Națională, unde partidul lui Macron are nevoie de voturile aliaților pentru a obține majoritatea.

Deşi vârsta actuală de pensionare este de 62 de ani, în practică, pensionarea poate începe cu ani mai târziu, întrucât cei care nu au cotizat suficient de mult timp pentru a avea dreptul la o pensie completă continuă să lucreze şi după această vârstă.

La 67 de ani există o pensie fără deduceri, indiferent de cât timp s-a cotizat. Guvernul îşi propune să păstreze această regulă.

În cadrul reformelor, pensia minimă lunară ar urma să crească la aproximativ 1.200 de euro.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și